Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Autorul atacurilor de la Copenhaga a stat în celulă cu un susținător al SI

Autorul atacurilor de la Copenhaga, soldate cu doi morți în februarie, a împărțit celula cu un simpatizant al organizației Statul Islamic atunci când a fost închis pentru atac cu armă albă, a dezvăluit marți canalul de televiziune TV2, relatează AFP. În închisoare, gardienii au informat în trei rânduri administrația penitenciară că Omar El-Hussein exprimase opinii 'extreme' privind islamul, potrivit unui raport confidențial al Parchetului obținut de TV2.

Tânărul danez de origine palestiniană fusese transferat într-o închisoare din Copenhaga unde a stat în celulă cu un simpatizant notoriu al organizației Statul Islamic, în pofida unui e-mail în care era dezvăluit faptul că 'extremismul său se agrava'.

Colegul său de celulă intrase în atenția serviciilor penitenciare și serviciilor de informații, la 25 noiembrie, deoarece susținuse, 'via un profil pe Facebook, Statul Islamic', se precizează în raport.

Autoritățile îl bănuiau totodată pe Omar El-Hussein că dorește să ajungă în Siria după eliberarea sa, o informație pe care nu au putut să o confirme, potrivit documentului.

'Se pare că Omar a afirmat că dorește să meargă și să lupte în Siria atunci când va fi eliberat', a scris personalul penitenciarului în raport, adăugând că 'declarațiile sale nu au fost confirmate'.

La două săptămâni după ce a ieșit din închisoare, acest bărbat, în vârstă de 22 de ani, a deschis focul asupra unui centru cultural din Copenhaga unde avea loc o dezbatere privind libertatea de exprimare, omorând o persoană în vârstă de 55 de ani și făcându-se apoi dispărut. După aceea, el a ucis un evreu, în vârstă de 37 de ani, care asigura paza în fața sinagogii din capitala daneză. Individul a fost ucis în urma unui schimb de focuri cu agenți de poliție.

În septembrie, administrația penitenciară semnalase serviciilor de securitate (PET) că Omar El-Hussein prezenta riscuri de radicalizare, dar că 'elementele raportului nu lăsau să se creadă că plănuia un atac'. Cinci bărbați, suspectați că l-au ajutat să obțină și să scape de arme, sunt în prezent în detenție, fiind acuzați de complicitate. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Dacă-l vedeți pe ăsta în Guvernul PNL să știți că MAFIA a rămas la putere!

2 ALARMĂ Deși este demisă, Dăncilă vrea să dea chinezilor, pe ultima sută de metri, un contract major: construir…

3 Se conturează Guvernul Ludovic Orban. Ce riscă Iohannis și PNL. Avertismentul lui Rareș Bogdan

4 Cât s-o fi dat? Frățiorul MAFIEI mineritului din Gorj, favoritul PNL pentru portofoliul Economiei! A fost lide…

5 Cum va arăta structura noului guvern PNL. Ministerele care dispar. Schița momentului

recomandări

Te ia DNA: Huja Gheorghe

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

10+ Fotografii nepublicate din arhiva National Geographic