Blogger rus, condamnat la cinci ani de lagăr pentru postarea online a unor videoclipuri proucrainene

Blogger rus, condamnat la cinci ani de lagăr pentru postarea online a unor videoclipuri proucrainene

Un blogger rus a fost condamnat miercuri în Siberia la cinci ani de muncă silnică într-un lagăr pentru că a postat online înregistrări video proucrainene considerate de justiție drept apeluri publice la ură, a anunțat organizația neguvernamentală rusească Sova, care denunță sentința 'prea severă', potrivit AFP.

Un tribunal din Tomsk (Siberia occidentală) l-a recunoscut pe Vadim Tiumențev vinovat de incitare la ură interetnică și de activități extremiste și 'l-a condamnat la cinci ani de lagăr', a precizat această ONG, specializată în studiul xenofobiei. De asemenea, lui Tiumențev i s-a interzis utilizarea Internetului trei ani, potrivit aceleiași surse.

'Considerăm această sentință prea severă, ținând cont de faptul că ea a fost dată doar pentru postarea online a înregistrărilor video', a subliniat ONG.

În imaginile respective, difuzate pe YouTube, Vadim Tiumențev invita la expulzarea din Rusia a refugiaților din regiunile rebele ucrainene Donețk și Lugansk, acuzându-i în special că 'au trădat Ucraina'.

Rusia 'pare hotărâtă să împiedice libertatea exprimării sub orice formă ar exista', a denunțat într-un comunicat Mark P. Lagon, președintele ONG americane Freedom House.

Conflictul armat în estul Ucrainei între Kiev și rebelii proruși, susținuți de Moscova, s-a soldat cu peste 9.000 de morți de la declanșarea lui în aprilie 2014.

Autoritățile rusești au înăsprit controlul asupra Internetului și a societății civile după revenirea la Kremlin a lui Vladimir Putin în mai 2012.

Săptămâna trecută, o militantă politică rusoaică a fost condamnată la doi ani de muncă silnică într-un lagăr pentru 'separatism' după ce lansase pe o rețea de socializare un apel la o manifestație pentru autonomie a regiunii sale din sud-vestul Rusiei.

AGERPRES/(AS — editor: Lilia Traci)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...