Blogger rus, condamnat la cinci ani de lagăr pentru postarea online a unor videoclipuri proucrainene

Blogger rus, condamnat la cinci ani de lagăr pentru postarea online a unor videoclipuri proucrainene

Un blogger rus a fost condamnat miercuri în Siberia la cinci ani de muncă silnică într-un lagăr pentru că a postat online înregistrări video proucrainene considerate de justiție drept apeluri publice la ură, a anunțat organizația neguvernamentală rusească Sova, care denunță sentința 'prea severă', potrivit AFP.

Un tribunal din Tomsk (Siberia occidentală) l-a recunoscut pe Vadim Tiumențev vinovat de incitare la ură interetnică și de activități extremiste și 'l-a condamnat la cinci ani de lagăr', a precizat această ONG, specializată în studiul xenofobiei. De asemenea, lui Tiumențev i s-a interzis utilizarea Internetului trei ani, potrivit aceleiași surse.

'Considerăm această sentință prea severă, ținând cont de faptul că ea a fost dată doar pentru postarea online a înregistrărilor video', a subliniat ONG.

În imaginile respective, difuzate pe YouTube, Vadim Tiumențev invita la expulzarea din Rusia a refugiaților din regiunile rebele ucrainene Donețk și Lugansk, acuzându-i în special că 'au trădat Ucraina'.

Rusia 'pare hotărâtă să împiedice libertatea exprimării sub orice formă ar exista', a denunțat într-un comunicat Mark P. Lagon, președintele ONG americane Freedom House.

Conflictul armat în estul Ucrainei între Kiev și rebelii proruși, susținuți de Moscova, s-a soldat cu peste 9.000 de morți de la declanșarea lui în aprilie 2014.

Autoritățile rusești au înăsprit controlul asupra Internetului și a societății civile după revenirea la Kremlin a lui Vladimir Putin în mai 2012.

Săptămâna trecută, o militantă politică rusoaică a fost condamnată la doi ani de muncă silnică într-un lagăr pentru 'separatism' după ce lansase pe o rețea de socializare un apel la o manifestație pentru autonomie a regiunii sale din sud-vestul Rusiei.

AGERPRES/(AS — editor: Lilia Traci)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Marele fâs / „Celebra avocată” adusă de frații Tate din America a înfrânt

2 VIDEO Priviți ce făceau soldații ucraineni cu 8 luni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina

3 Dezvăluiri de ultimă oră! / „Pâmânt în schimbul păcii” / Șeful CIA a negociat în secret pacea cu Ucraina și Rusia, luna trecută

4 VIDEO Ce o fi căutat liderul PSD Ciolacu la ăsta acasă?

5 Interlopul Nuțu Cămătaru și-a făcut bancă acasă și dă bani împrumut