Cargoul Maersk arestat de Iran a părăsit apele teritoriale iraniene (MAE de la Teheran)

Ministerul de Externe iranian a confirmat joi eliberarea cargoului Maersk sub pavilionul Insulelor Marshall, arestat în aprilie de autoritățile de la Teheran, și a echipajului său, precizând că nava a părăsit apele teritoriale iraniene, relatează agenția de știri studențească ISNA, preluată Reuters. Nava a fost interceptată la 28 aprilie în strâmtoarea Ormuz de nave de patrulare iraniene, care au acționat în baza unei decizii judecătorești într-un litigiu comercial privat.

Măsura a determinat SUA să trimită nave militare pentru a monitoriza situația și a însoți vasele civile americane care treceau prin strâmtoare.

'Cargoul Maersk a fost eliberat și a părăsit navele teritoriale iraniene', a spus purtătorul de cuvânt al MAE iranian, Marzieh Afkham.

Informația a fost confirmată de Organizația iraniană a porturilor, potrivit AFP. Într-un comunicat publicat pe site-ul său, instituția a afirmat că 'au avut loc consultări cu compania Maersk' care și-a luat 'angajamentul să aplice decizia judiciară'.

'După ce a obținut o autorizație judiciară, nava a fost eliberată la 7 mai', se adaugă în comunicat.

Maersk este urmărită în instanță de societatea iraniană Pars Talayieh Oil Product, în cadrul unui litigiu referitor la zece containere trimise la Dubai în ianuarie 2005. Societatea daneză ar fi pierdut un apel care o forța să plătească 3,6 milioane de dolari (3,2 milioane de euro) cu titlul de daune.

Miercuri, purtătoarea de cuvânt a MAE iranian, Marzieh Afkham, a anunțat că membrii echipajul cargoului Maersk Tigris sunt 'liberi'.

'Cei 24 de membri ai echipajului acestei nave sunt liberi. Ei beneficiază de un ajutor consular și, din punctul nostru de vedere, nu sunt vizați de sechestrarea navei', a declarat purtătoarea de cuvânt.

Potrivit televiziunii de stat iraniene, membrii echipajului provin din țări precum Bulgaria (de unde este căpitanul), Myanmar, Marea Britanie, precum și România.

Ministerul Afacerilor Externe al României a anunțat la 29 aprilie, într-un comunicat remis AGERPRES, că la bordul navei Maersk Tigris, reținută în Golful Persic de autoritățile iraniene ca urmare a unui litigiu comercial, se află patru cetățeni români.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Leacul coronavirusului crește și în România: Una din cele mai cunoscute plante ar putea vindeca COVID-19

2 Ani la rând au scos 9.500 de euro zilnic cash din bancă / Ajunseseră să dicteze ziarelor ce să scrie

3 „Am tăcut destul. Voi spune lucruri care vor deranja” / Rareș Bogdan amenință cu dezvăluiri despre dosarul 10 au…

4 Țiitoare de lider PNL angajată la stat

5 Cică ele ar adevăratul motiv al intrării lui Băse în cursa pentru Primăria Capitalei