Cea mai mare statuie a lui din Ucraina, dărâmată în Est

Cea mai mare statuie a lui din Ucraina, dărâmată în Est

Cea mai mare statuie a lui Lenin, care era încă în picioare în Ucraina, a fost dărâmată în noaptea de duminică spre luni la Harkov (est) de către demonstranți naționaliști, care au denunțat influența Moscovei prin figura fondatorului Uniunii Sovietice, relatează France Presse.

După două ore de muncă cu polizoare, aceștia au reușit să taie picioarele statuii cu o înălțime de 8,50 de metri, ce a fost trasă apoi de pe piedestal cu un cablu, în aclamațiile mulțimii.

Dărâmarea statuii a fost punctul culminant al unei manifestații ce a reunit zeci de persoane duminică după-amiază în acest al doilea oraș ca mărime din Ucraina, printre care ultrași naționaliști ai unui club de fotbal local.

De la destituirea în luna februarie a președintelui prorus Viktor Ianukovici, soarta statuii a fost o chestiune de dispută în acest oraș de 1,5 milioane de oameni, situat în partea de est a țării, dar în majoritate fideli Ucrainei, chiar dacă limba rusă este dominantă.

Autoritățile locale, care motivau că eventuala cădere a statuii ar putea afecta tunelurile de metrou, au promis să o demonteze după toate regulile, dar manifestanții au preferat să acționeze fără să mai aștepte.

O anchetă pentru vandalism a fost deschisă, însă imediat a și fost închisă de Ministerul de Interne, care a menționat că nimeni nu a fost rănit.'Lenin? Lăsați-o baltă! Câtă vreme nicio persoană nu este rănită. Câtă vreme acest gunoi de idol comunist nu mărește bilanțul victimelor', a remarcat ministrul de interne Arsen Avakov, pe pagina sa de Facebook.

Alte statui ale lui Lenin au fost dărâmate, în special la Kiev, de la evenimentele din februarie, dar multe altele stau în continuare în picioare în regiunile proruse din estul țării, controlate de separatiști.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Propagandiştii Kremlinului, supăraţi că tinerii ruşi nu vor să moară în războiul lui Putin: „Avem 150 de milioane de oameni. Câţi dintre ei luptă în D…

2 Aviația militară ucraineană a efectuat cel mai masiv atac de la începutul invaziei

3 The Times / Disperare la Kremlin! Armata Rusiei, aproape de o înfrângere umilitoare în sudul Ucrainei!

4 „Ucigașul de blindate” / Un sergent ucrainean a spulberat 16 „unități” ale armatei ruse, cu sistemele antitanc Stugna și Javelin

5 Era intimă cu Lavrov! / Jurnalista rusă Daria Aslamova, arestată pentru spionaj în Kosovo