Cea mai mare statuie a lui din Ucraina, dărâmată în Est

Cea mai mare statuie a lui din Ucraina, dărâmată în Est

Cea mai mare statuie a lui Lenin, care era încă în picioare în Ucraina, a fost dărâmată în noaptea de duminică spre luni la Harkov (est) de către demonstranți naționaliști, care au denunțat influența Moscovei prin figura fondatorului Uniunii Sovietice, relatează France Presse.

După două ore de muncă cu polizoare, aceștia au reușit să taie picioarele statuii cu o înălțime de 8,50 de metri, ce a fost trasă apoi de pe piedestal cu un cablu, în aclamațiile mulțimii.

Dărâmarea statuii a fost punctul culminant al unei manifestații ce a reunit zeci de persoane duminică după-amiază în acest al doilea oraș ca mărime din Ucraina, printre care ultrași naționaliști ai unui club de fotbal local.

De la destituirea în luna februarie a președintelui prorus Viktor Ianukovici, soarta statuii a fost o chestiune de dispută în acest oraș de 1,5 milioane de oameni, situat în partea de est a țării, dar în majoritate fideli Ucrainei, chiar dacă limba rusă este dominantă.

Autoritățile locale, care motivau că eventuala cădere a statuii ar putea afecta tunelurile de metrou, au promis să o demonteze după toate regulile, dar manifestanții au preferat să acționeze fără să mai aștepte.

O anchetă pentru vandalism a fost deschisă, însă imediat a și fost închisă de Ministerul de Interne, care a menționat că nimeni nu a fost rănit.'Lenin? Lăsați-o baltă! Câtă vreme nicio persoană nu este rănită. Câtă vreme acest gunoi de idol comunist nu mărește bilanțul victimelor', a remarcat ministrul de interne Arsen Avakov, pe pagina sa de Facebook.

Alte statui ale lui Lenin au fost dărâmate, în special la Kiev, de la evenimentele din februarie, dar multe altele stau în continuare în picioare în regiunile proruse din estul țării, controlate de separatiști.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...