Cele mai periculoase ţări din lume. Care sunt statele care deţin ARME NUCLEARE

Cele mai periculoase ţări din lume. Care sunt statele care deţin ARME NUCLEARE

Rusia şi Statele Unite deţin în continuare, împreună, "peste 93% din întregul arsenal nuclear al lumii", informează Institutul Internaţional de Cercetare pentru Pace (Sipri) de la Stockholm, care a publicat un raport privind ţările deţinătoare de armament nuclear (nouă la număr) şi ritmul de scădere a numărului de focoase din 2010 în 2014.

Potrivit Sipri, numărul armelor nucleare din lume continuă să scadă, dar într-un ritm mai lent faţă de anii anteriori. Numărul focoaselor nucleare din lume se ridică la 16.300 în 2014, faţă de 17.270 în 2013, în timp ce în 2011 existau 20.530, faţă de 22.600 cu un an înainte.

"Reducerea este legată mai ales de Rusia şi Statele Unite, care deţin împreună, în continuare, peste 93% din întregul arsenal nuclear", afirmă grupul, care avertizează că scăderea nu este sinonimă cu un angajament real al puterilor nucleare de a-şi reduce arsenalele.

Statele Unite şi Rusia deţineau 7.300 şi, respectiv, 8.000 de focoase nucleare la începutul anului, potrivit Institutului.

În contextul în care principalele puteri nucleare continuă să-şi reducă arsenalul, alte ţări, ca Marea Britanie şi Franţa, au rămas la acelaşi nivel, cu 225 şi, respectiv, 300 de focoase nucleare.

Raportul este completat de China, cu 250 de focoase nucleare în 2014, India (90-110 focoase nucleare), Pakistan (100-120), Israel (80) şi Coreea de Nord (6-8).

"China, India şi Pakistanul sunt singurele puteri nucleare care şi-au sporit arsenalele, în timp ce Israelul pare să aştepte să vadă evoluţiile din Iran", a apreciat Institutul de cercetare.

Coreea de Nord figurează pe listă cu 6 până la 8 focoase nucleare.

"Există un consens care apare în cadrul comunităţii experţilor şi care sugerează că Phenianul a produs un număr mic de arme nucleare, ca de exemplu dispozitive explozive nucleare rudimentare", precizează Sipri.

Datele au la bază cantitatea de plutoniu pe care Coreea de Nord ar fi putut să o producă şi nu capacitatea de a o utiliza ca pe o armă, în practică.

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Lucrurile se complică / Cercetători ai laboratorului din Wuhan recunosc că au fost mușcați în timp ce colectau p…

2 VIDEO Interlopul Alyn Spaniolu Legenda Vie, prins ca prostul în timpul unui live, deși era dat în urmărire

3 Ăsta ajunge la behaura înaintea lui Iliescu / Dezvăluiri despre dovezile DNA în mega-dosarul în care Tăriceanu e…

4 În PNL se aude brișca pe curea / Culisele jocurilor de putere din interiorul principalului partid din coaliția d…

5 Olivia Steer / Bill Gates ne-a infectat cu COVID să câștige bani din vaccin. Are controlul lumii