Chinezii din apropierea frontierei cu Coreea de Nord, evacuați după testul Phenianului

Chinezii din apropierea frontierei cu Coreea de Nord, evacuați după testul Phenianului

Chinezii care locuiesc în apropierea frontierei cu Coreea de Nord au fost evacuați din casele lor miercuri dimineață în urma testului anunțat anterior de Phenian, chiar dacă unii experți independenți de la Beijing au avansat ideea că acesta a fost unul cu încărcătură nucleară și nu o bombă cu hidrogen, așa cum susține Coreea de Nord, potrivit AFP și TASS. * UPDATE Coreea de Nord anunță că a efectuat primul test "reușit" de bombă cu hidrogen

Locuitorii au 'resimțit clar cutremurăturile' provocate de testul nord-coreean, a relatat televiziunea publică CCTV pe microblogul său.

Localitățile vizate sunt Yanji, Hunchun și Changbai (provincia Jilin), situate nu departe de situl nord-coreean unde a avut testul nuclear.

Locuitorii din orașul Yanji și-au văzut mesele de birou și scaunele zdruncinându-se timp de câteva secunde și unele întreprinderi și-au evacuat angajații, potrivit sursei citate.

Potrivit CCTV, pe terenul de sport al unui liceu au apărut fisuri, iar elevii care participau la un concurs au fost evacuați.

China este principalul aliat diplomatic și comercial al Coreii de Nord, dar relațiile dintre cele două țări sunt încordate de când Phenianul persistă, împotriva punctului de vedere chinez, în efectuarea de teste nucleare, care sunt condamnate de comunitatea internațională.

Mass-media sud-coreene au relatat miercuri dimineață că în zona centrului Punggye-ri a avut loc un seism artificial, cu o magnitudine de 4,2 grade. Ulterior, Institutul american de geologie (USGS) a estimat seismul la magnitudinea de 5,1.

În acest context, Coreea de Nord a anunțat că a efectuat miercuri primul test reușit al bombei sale cu hidrogen, ceea ce ar marca intrarea sa în rândul statelor cu program nuclear avansat.

Organizația Tratatului pentru interzicerea totală a testelor nucleare (CTBTO) a confirmat că un eveniment seismic a avut loc miercuri în Coreea de Nord în zona unui centru de teste nucleare, potrivit RIA Novosti.

Cu toate acestea, experți chinezi independenți au pus sub semnul îndoielii faptul că Phenianul a testat o bombă cu hidrogen fie și 'miniaturizată', avansând ideea că, cel mai probabil, a fost un nou test nuclear, după cum a relatat portalul chinez Sina, citat de TASS.

Experții — chestionați de Sina — consideră că puterea exploziei efectuate miercuri de Phenian este echivalentă cu aproximativ 22.000 de tone de TNT, în timp ce explozia unei bombe cu hidrogen ar echivala de la câteva sute de mii de TNT până la milion de tone de TNT.

Datele disponibile până în prezent indică faptul că testul a fost similar celor efectuate de Coreea de Nord în 2009, iar puterea dispozitivului exploziv este comparabilă cu bomba de la Hiroshima.

Mai devreme și serviciile de informații din Coreea de Sud au pus la îndoială că ar fi fost un test cu bombă cu hidrogen, estimând că magnitudinea cutremurului nu a fost prea mare, conform Yonhap.

În timpul celui de-al treilea test nuclear nord-coreean, în 2013, puterea exploziei a fost de 7,9 kilotone, iar magnitudinea cutremurului provocat de 4,9 grade, de data aceasta puterea exploziei a fost de aproximativ 6 kilotone, iar magnitudinea a fost și mai mică, în jur de 4,8 grade, conform experților serviciilor de informații de la Seul.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale