Cine este Stepan Poltorak, noul ministru ucrainean al Apărării

Cine este Stepan Poltorak, noul ministru ucrainean al Apărării

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko l-a numit luni în postul de ministru al Apărării pe Stepan Poltorak, şeful Gărzii naţionale formate din voluntari care luptă alături de forţele ucrainene în estul separatist prorus, a anunţat preşedinţia, citată de AFP.

Stepan Poltorak (Imagine: captură video)

Preşedintele a prezentat Parlamentului candidatura generalului Stepan Poltorak, în vârstă de 49 de ani, pentru a-l înlocui pe Valeri Gheletei, destituit duminică, a anunţat site-ul oficial al preşedinţiei. Votul parlamentarilor pentru aprobarea acestei candidaturi ar urma să aibă loc marţi.

Garda naţională este o formaţiune creată în martie pe baza trupelor Ministerului de Interne, pentru a integra "unităţile de autoapărare" din Maidan, centrul mişcării de contestare proeuropene de la Kiev, care a determinat în februarie înlăturarea de la putere a regimului preşedintelui prorus Viktor Ianukovici.

Soldaţii Gărzii naţionale s-au remarcat în timpul confruntărilor din estul separatist prorus, unde Kievul efectuează de la jumătatea lui aprilie o operaţiune militară.

Preşedintele Poroşenko a subliniat că Poltorak este respectat în interiorul armatei "de generali şi de soldaţii simpli".

"Apreciez profesionalismul şi patriotismul dvs., onestitatea şi eforturile pentru crearea de la zero a Gărzii naţionale, cunoscută pentru disciplină şi spiritul de luptă", a subliniat Poroşenko, în timp ce îl primea pe Poltorak.

"O armată puternică este garanţia păcii şi voi face tot posibilul pentru ca armata să devină puternică, rapidă, eficientă, bine antrenată şi bine echipată", a declarat la rândul său Stepan Poltorak.

Înainte de a prelua conducerea Gărzii naţionale, Stepan Poltorak conducea forţele Ministerului de Interne.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Țoapa o să vomite venin! „Gură de aur” și Reghe, poze în tandrețuri!

2 FOTO O profesoară de 41 de ani însărcinată a fost arestată după ce s-a culcat cu un elev de 15 ani

3 Priviți ce panouri rutiere montează Poliția din Ungaria, exclusiv pentru șoferii români

4 „Îmi cer scuze, n-aveam bani ieri!”

5 Furnizorii de gaze trimit notificări cu tarife noi exorbitante