Cipru ar putea lăsa avioanele rusești de război să utilizeze aeroporturile sale

Cipru ar putea lăsa avioanele rusești de război să utilizeze aeroporturile sale

Cipru a anunțat luni că ar putea lăsa avioanele de război ale Rusiei care efectuează lovituri aeriene în Siria în sprijinul președintelui Bashar Al-Assad să utilizeze aeroporturile sale în caz de urgență, scrie AFP.

Există "un dialog între guvernele cipriot și rus privind instalațiile care ar putea fi puse la dispoziție în caz de urgență sau în scopuri umanitare", a declarat ministrul cipriot de externe, Ioannis Kasoulides.

Insula mediteraneană Cipru se află la aproximativ o sută de kilometri de coastele Siriei, o țară devastată de război în ultimii patru ani.

Șeful diplomației de la Nicosia a precizat că Franța, care participă de asemenea la bombardamentele din Siria contra grupării jihadiste Statul Islamic (SI), a solicitat deja ca "avioanele sale care se întorc din operațiuni să poată ateriza pe aeroporturile cipriote în caz de urgență".

Cipru este obligat să ofere astfel de posibilități în caz de urgență, mai ales dacă sunt în pericol vieți omenești, a precizat ministrul Kasoulides.

"Dreptul internațional ne obligă să oferim ajutor în situații de urgență și există un acord (cu Franța). Cu Moscova, ne aflăm în procesul de definire a unui acord", a adăugat el.

Franța face parte dintr-o coaliție internațională condusă de Statele Unite care bombardează de anul trecut poziții ale SI. Parisul și-a intensificat loviturile aeriene după atentatele din capitală, revendicate de SI și care au făcut 130 de morți la 13 noiembrie.

Marea Britanie, care s-a alăturat recent coaliției angajate în Siria, folosește una din cele două baze cipriote rămase sub suzeranitatea sa după independența insulei.

La rândul său, Rusia efectuează lovituri aeriene în Siria de la 30 septembrie pentru a susține guvernul de la Damasc. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…