Congresul american aprobă o reformă majoră a metodelor de supraveghere ale NSA

Congresul american aprobă o reformă majoră a metodelor de supraveghere ale NSA

Senatul american a adoptat marți o reformă cheie care reduce puterile agenției de informații NSA, în special în colectarea masivă de date telefonice, autorizată după atentatele de la 11 septembrie, scrie AFP.

Reforma, numită USA Freedom Act, are ca obiectiv să limiteze programul NSA de colectare a metadatelor apelurilor telefonice (ora, durata, numărul apelat), cea mai criticată dintre măsurile de supraveghere introduse în cadrul Patriot Act.

Adoptată anterior de Camera Reprezentanților, legea urmează să fie semnată de președintele Barack Obama.

Ea prevede transferarea stocării de date companiilor de telecomunicații, cu scopul de a potoli temerile despre supravegherea americanilor de propriul guvern. Autoritățile vor avea acces la date numai printr-o decizie a justiției.

Pe de altă parte, textul mai prevede să redea NSA puterea de a-i identifica pe suspecții considerați "lupi solitari" și să îi pună sub ascultare.

Amploarea puterii de supraveghere a NSA a fost dezvăluită de fostul său consultant Edward Snowden în iunie 2013.

Agenția de Securitate Națională și-a suspendat total colectarea acestor metadate cu începere de luni, ora 00.01 (04.01 GMT), din cauza expirării unei prevederi ce decurge din articolul 215 al Patriot Act, temeiul juridic pentru această colectare. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...