Costurile de finanţare ale Spaniei au ajuns la minime record

Costurile de finanţare ale Spaniei au ajuns la minime record

Costurile de finanţare ale Spaniei au ajuns la minime record

Randamentul titlurilor spaniole la 5 ani a coborât vineri dimineaţă la 1,78%, plasându-se pentru prima dată în ultimii 7 ani sub costul obligaţiunilor guvernamnetale americane cu maturitate similară, potrivit The Guardian.

Spania a atras joi din pieţe finanţare de 5,6 miliarde euro prin plasamente de obligaţiuni cu maturitatea la 5, 10 şi 15 ani, depăşind suma vizată iniţial, de 4,5-5,5 miliarde euro, trasnmite Reuters. Emisiunile pe 5 şi 15 ani au fost efectuate la cele mai reduse costuri înregistrate vreodată, de 1,87%, respectiv 3,55%, în timp ce randamentul titlurilor pe 10 ani vândute joi de Trezoreria spaniolă reprezintă cel mai redus nivel din ultimii 9 ani, de 3,3%.
Cele trei operaţiuni au fost suprasubscrise de 1,7-2,2 ori.

Guvernul spaniol a anunţat că vrea să profite de costurile de finanţare scăzute pentru a devansa planurile de finanţare şi a prelungi maturitatea medie a datoriei de stat prin noi emisiuni de titluri pe termen lung.
Preţurile de consum din a patra mare economie a zonei euro au scăzut în luna martie cu 0,2%, înregistrând primul declin din ultimii patru ani şi jumătate, după o creştere modestă de 0,1% în februarie, alimentând temerile privind dezvoltarea unei spirale deflaţioniste în zona euro.

Inflaţia din zona euro a încetinit în luna martie la 0,5%, minimul ultimilor patru ani, cu mult sub ţinta pe termen mediu de 2% asumată de Banca Centrală Europeană (BCE).

BCE a menţinut joi dobânda de politică monetară la 0,25%, nivel minim istoric, în pofida evoluţiei inflaţiei cu mult sub ţinta de stabilitate a băncii. Instituţia a avertizat asupra riscului de deflaţie şi a indicat că este pregătită să acţioneze printr-o nouă reducere a dobânzii cheie.

Totodată, BCE a sugerat că ia în calcul instituirea unei rate negative la depozite, pentru a încuraja băncile să crediteze, şi că este dispusă să înceapă un program de relaxare cantitativă - creşterea lichidităţii prin achiziţii de obligaţiuni din piaţă, măsură care aminteşte de strategia Rezervei Federale a SUA în anii de criză.

Sursa: realitatea.net


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu