Cutremur în Nepal: Zeci de victime și persoane rănite în Kathmandu în urma clădirilor prăbușite

Cutremur în Nepal: Zeci de victime și persoane rănite în Kathmandu în urma clădirilor prăbușite

Risc Seismic

Mai multe clădiri istorice din capitala Kathmandu s-au prăbușit în urma puternicului cutremur de pământ întregistrat sâmbătă, printre acestea și un turn istoric de nouă etaje din secolul XIX în urma prăbușirii acestuia înregistrându-se victime, transmit Reuters, AFP și DPA. * Cutremur cu magnitudinea de 7,5 în Nepal

* Ministerul nepalez de interne confirmă decesul a cel puțin 114 persoane

* Cutremure de peste 5 grade produse în lume în 2015 (cronologie)

Turnul Dharara, construit în 1832, care a fost deschis vizitatorilor în ultimii zece ani, s-a prăbușit și peste 50 de oameni sunt prinși între dărâmăturile de piatră și lemn, potrivit media din Nepal, citată de Reuters și AFP.

Televiziunea nepaleză Kantipur TV transmite că cel puțin 21 de cadavre sunt întinse pe jos, fiind scoase de sub dărâmăturile turnului, scriu Reuters și Xinhua.

Principalul spital civil din capitala Kathmandu a înregistrat până în prezent decesul a 36 de persoane în urma cutremurului de sâmbătă , scrie Reuters.

Forțele armate nepaleze intervin pentru salvarea celor rămași în viață, transmite DPA.

Ministrul nepalez de interne Minendra Rijal a declarat pentru media locală că sunt înregistrate pagube și în capitala Kathmandu și în împrejurimi, însă pentru moment nu pot fi făcute estimări.

Orașul are numeroase clădiri istorice și turnuri reprezentative pentru religia hindusă, care sunt construite din lemn și au fost serios afectate.

Alpinistul român Alex Găvan, aflat pe muntele Pumori, la aproximativ 8 km vest de Everst, a postat pe rețeaua Twitter informația potrivit căreia cutremurul a provocat o avalanșă pe masivul Everest, transmite Reuters.


"Cutremurul a fost simțit la tabăra de bază de pe Everest, apoi s-a produs o avalanșă mare pe masivul Pumori", a scris românul Alex Găvan pe contul său de Twitter , adăugând "am fugit din cort pentru a mă salva. Nevătămat. Mulți, foarte mulți oameni se află pe masivul Pumori", potrivit Reuters.

Postul național de radio din Nepal transmite mesaje de calm populației și să rămână în exteriorul clădirilor.

Agenția Xinhua relatează că la un interval de o oră după producerea cutremurului a fost înregistrată o replică cu magnitudinea de 6,6. AGERPRES

Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…