Ecuador: Assange, probabil interogat "în următoarele zile" (președintele Correa)

Președintele Ecuadorului, Rafael Correa, a declarat miercuri că Julian Assange ar putea fi interogat "în următoarele zile" de justiția suedeză la ambasada Quito la Londra, unde fondatorul WikiLeaks s-a refugiat la jumătatea lui 2012, scrie AFP. "Suedia a făcut în sfârșit ce ar fi putut face în urmă cu trei ani. Sperăm că în următoarele zile Julian Assange va fi interogat de autoritățile ecuadoriene în funcție de chestiunile și cererile justiției suedeze", a declarat șeful statului într-o conferință de presă.

Rafael Correa nu s-a referit la o dată exactă pentru acest interogatoriu. El a reamintit, de asemenea, că guvernul de la Quito a propus justiției suedeze ca acesta să aibă loc în ambasada Ecuadorului la Londra.

"Acest lucru a fost posibil mereu. De ce nu l-au făcut în urmă cu trei ani? Este o nedreptate față Assange", a adăugat el.

Suedia și Ecuadorul au semnat în luna decembrie un acord de cooperare judiciară generală pentru anchetele cu ramificații în ambele țări, dar mai ales pentru a permite interogarea lui Assange.

După ce mult timp au exclus un interogatoriu la Londra, magistrații suedezi au acceptat, în primăvara lui 2015, să se deplaseze în capitala britanică pentru a-l interoga pe australian. În lipsa unui acord bilateral, ei s-au lovit însă de refuzul autorităților ecuadoriene de a le permite accesul în ambasadă.

Julian Assange, 44 de ani, este acuzat de o suedeză de un viol pe care acesta l-ar fi comis în regiunea orașului Stockholm în august 2010.

Vizat de un mandat de arestare european, el a refuzat să meargă în Suedia de teama extrădării în Statele Unite, unde ar putea fi judecat pentru publicarea de către WikiLeaks, în 2010, a 500.000 de documente clasificate secret de apărare despre Irak și Afganistan și 250.000 de depeșe diplomatice.

În luna august, procuratura suedeză a anunțat că a abandonat ancheta în trei dintre acuzațiile împotriva lui Julian Assange, care au ajuns la prescripție, precizând însă că va continua investigația privind o acuzație de viol. În acest dosar, prescripția va interveni în 2020, dacă între timp nu va fi începută urmărirea penală.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Verișoara lui Tătaru l-a impus ca administrator la Antibiotice SA, cu 2500 de Euro lunar, pe cumătrul ministru…

2 Citiți! Un singur cuvânt: Mafie!

3 Judecați voi / Justiției i-au trebuit 8 luni ca să stabilească cine rejudecă procesul familiei Cosma din Prahova…

4 Amănunte picante / Grupul de la Scroviștea / Ce s-a ales de oamenii lui Dragnea

5 Ce ironie, ce cârpă de om! / Iordache conduce ședința în care se vor îngropa toate legile anti-Justiție clocite …

recomandări

Te ia DNA: Tutulan Rica - Baron local

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Aproape aș locui în casa asta în stil gotic