Gruparea Stat Islamic distruge situri istorice şi vinde antichităţi pentru a se finanţa - UNESCO

Gruparea Stat Islamic distruge situri istorice şi vinde antichităţi pentru a se finanţa - UNESCO

Gruparea jihadistă Stat Islamic (SI) distruge situri istorice din Irak şi vinde obiecte antice pentru a se finanţa, au afirmat experţi şi diplomaţi în cursul unui colocviu organizat de UNESCO pe tema "patrimoniului irakian aflat în pericol", relatează AFP.

Gruparea Stat Islamic distruge situri istorice şi vinde antichităţi pentru a se finanţa - UNESCO

"Patrimoniul irakian este în foarte mare pericol", a avertizat Philippe Lalliot, ambasadorul Franţei la UNESCO, subliniind importanţa culturii şi patrimoniului pentru pace şi dialog.

Gruparea Stat Islamic, care apreciază că statuile reprezintă o formă de a apela la idolatrie, a dinamitat numeroase lăcaşuri de cult, monumente şi sanctuare aparţinând patrimoniilor creştin, evreiesc sau musulman, au subliniat numeroşi participanţi la colocviu.

Numeroase statui de la Mosul sau palate asiriene din zonele controlate de SI au fost "dinamitate sau distruse", au explicat Abdullah Khorseed Qader, directorul Institutului irakian pentru conservarea obiectelor antice şi patrimoniului din Erbil, şi Qais Hussen Rashied, directorul Muzeului din Bagdad.

"Lupta împotriva traficului este echivalentă cu lupta împotriva terorismului", a subliniat Philippe Lalliot.

SI "face săpături pentru a vinde (obiecte) pe pieţele europene şi asiatice (...). Aceste sume finanţează terorismul", a acuzat Qais Hussen Rashied, care a apreciat că este imposibil de a estima amploarea acestui trafic sau pierderile înregistrate de Irak.

"Unele obiecte sunt inestimabile. Unele dintre ele au 2.000 de ani şi pot valora foarte scump, dar, având în vedere că nu există o piaţă reală, nu se poate spune cât valorează", a precizat el.

"Nu avem date concrete fiindcă Daesh (gruparea SI) încă se află acolo. Pentru moment, este un teren cucerit de Daesh şi trebuie de aşteptat sau de făcut totul pentru a-l recupera. Nu se poate face nimic", a conchis el.

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO O „dronuță” kamikaze rusească ia la ţintă obuzierele americane ale ucrainenilor

2 Foarte interesante amănunte! Și lumea crede că rușii sunt blocați total....

3 VIDEO Ce mahăr din mafia imobiliară o proteja? / Acesta este funcționarul din Primăria Capitalei care a fugit cu acte de la Urbanism

4 O poză care a generat peste 1000 de comentarii

5 Ce scrie fata lui Putin în online despre războiul din Ucraina când crede că lumea nu știe cine e