Guvernul grec a fost remaniat după revolta parlamentară

Guvernul grec a fost remaniat după revolta parlamentară

Prim-ministrul grec Alexis Tsipras a anunțat vineri seară remanierea guvernului după revolta unei părți a majorității sale în timpul votului în parlament asupra primului pachet de reforme cerute de creditori împotriva acordării unui nou ajutor pentru Grecia, informează France Presse și Reuters.

Alexis Tsipras a procedat la zece schimbări în cadrul echipei sale pentru a-i înlocui pe miniștrii și mai ales viceminiștrii care au votat contra acestor măsuri, respinse joi de un sfert dintre membrii partidului radical de stânga SYRIZA la putere.

El i-a îndepărtat din guvernul său pe miniștrii fondatori, dar l-a menținut în post, în semn de bunăvoință, pe ministrul finanțelor Euclid Tsakalotos. Aceasta este prima remaniere de la venirea la putere a lui Tsipras în urmă cu șase luni.

Astfel, ministrul finanțelor Euclid Tsakalotos rămâne. Ministrul muncii Panos Skourletis îl înlocuiește pe Panagiotis Lafazanis în postul de ministru al energiei. Lafazanis a criticat public planul de ajutor aprobat de parlament, în special prin vocea opoziției.

Nadia Valavani, care a demisionat la începutul acestei săptămâni din postul de viceministru al finanțelor, este înlocuită cu Tryfon Alexiadis ca secretar de stat la Finanțe.

Christoforos Vernardakis, un academician, va deveni viceministru al apărării. Olga Gerovassili, parlamentar SYRIZA, a fost numită purtător de cuvânt al guvernului.

Tsipras a fost slăbit de o revoltă în interiorul partidului său de stânga SYRIZA a parlamentarilor care au votat împotriva măsurilor joi în parlament, forțându-l să se bazeze pe voturile opoziției pentru a trece pachetul de care Grecia are nevoie pentru a rămâne pe linia de plutire, notează Reuters.

În schimbul finanțării în valoare de până la 86 miliarde de euro, Grecia a acceptat reforme semnificative în ajustări de pensii, creșterea TVA, o revizuire a normelor de negociere colectivă și limite strânse asupra cheltuielilor publice.

Din cei 149 de deputați ai grupului parlamentar SYRIZA, 32, printre care cinci miniștri înlocuiți și președinta parlamentului, au votat joi "nu", șase s-au abținut, iar o deputată a fost absentă.

Preluarea atribuțiilor a fost amânată din cauza incendiilor devastatoare din Peloponez și Atica, a precizat prim-ministrul într-un comunicat. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Un raport devastator despre manipulatorii folosiți de PSD pentru a-i deruta și ațâța pe români pe tema COVID-1…

2 La Stampa / Elveția va refuza internarea la reanimare a bătrânilor bolnavi de coronavirus

3 De citit! / Cele patru dorințe care stau la baza comportamentului uman / Memorabilul discurs al lui Bertrand Russe…

4 Ciolacu, reacție dementă după ce a fost amendat de Poliție! Imbecilul se dă persecutat politic!

5 VIDEO Europarlamentar austriac: Nu știu dacă ați văzut cum se cultivă roșiile în Olanda, de aceea nu au gust. …