Iran: Mahmoud Ahmadinejad se delimitează de un fost vicepreședinte condamnat pentru corupție

Iran: Mahmoud Ahmadinejad se delimitează de un fost vicepreședinte condamnat pentru corupție

Fostul președinte iranian Mahmoud Ahmadinejad s-a delimitat duminică de unul dintre vicepreședinții săi recent condamnat pentru corupție, afirmând că acuzațiile împotriva acestuia erau anterioare numirii în guvern, transmite AFP.

Mohammad Reza Rahimi, numit de Ahmadinejad prim-vicepreședinte în 2009, a fost condamnat la cinci ani de închisoare și plata unei amenzi pentru "corupție", au informat pe 22 ianuarie mass-media iraniene.

Autoritatea judiciară nu a precizat acuzațiile aduse lui Rahimi cu ocazia condamnării.

Succesorul lui Mahmoud Ahmadinejad, Hassan Rohani, ales în iunie 2013, a făcut din lupta împotriva corupției una din prioritățile sale pentru relansarea economiei iraniene, aflată în criză, în timp ce mai multe scandaluri au izbucnit recent în țară, locul 136 din 175 în clasamentul pe 2014 al celor mai corupte țări din lume redactat de Transparency International.

"Orice afacere legată de Rahimi — chiar luând în considerare că acuzațiile sunt reale și acceptând concluziile anchetei — datează din 2007 și mai înainte, când s-a aflat la conducerea Curții supreme de conturi din subordinea Parlamentului, și înainte de a fi prezent în guvern", au afirmat într-un comunicat serviciile fostului șef al statului.

"Această chestiune nu are nicio legătură cu pozițiile ocupate în guvernele al nouălea și al zecelea", conduse de Ahmadinejad între 2005 și 2013, a adăugat comunicatul.

Condamnarea lui Rahimi reprezintă un "mijloc de a lansa atacuri" asupra guvernelor conduse de Ahmadinejad, "în scopuri politice", a menționat documentul citat.

Mahmoud Ahmadinejad, în imposibilitate de a se prezenta pentru al treilea mandat în 2013, ar putea reveni pe scena politică cu prilejul legislativelor din 2016, susține presa locală.

Guvernul Ahmadinejad, un conservator, a fost acuzat mai ales că a cheltuit veniturile încasate din petrol, principala sursă de valută a Iranului, în timp ce țara se afla sub incidența sancțiunilor economice impuse de Occident din cauza controversatului program nuclear. Dublul său mandat a fost marcat, de asemenea, de tensiuni diplomatice cu Occidentul și de represiunea mișcărilor de protest după realegerea sa în iunie 2009. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Mare lovitură pentru Kremlin. Kârgâzstan și Kazahstan adoptă alfabetul latin, renunță la cel chirilic: „Russkiy Mir se destramă”

2 Moarte stupidă pentru un fotomodel, în camera de hotel. Tânăra a confundat ușa de la toaletă

3 SUA răspund Rusiei cu USS Gerald R. Ford - cel mai modern și scump portavion construit vreodată. Nava, pregătită de prima misiune

4 VIDEO ​George Simion, săltat de mascați, la 3 dimineața din Piața Victoriei, după un scandal de aproape o oră / Liderul AUR ar fi condus cu permisul s…

5 „Regrupare tactică” la Lîman. Forțele de ocupație fug mâncând pământul. Kievul spune că toate căile de acces sunt ”sub controlul focului” ucrainean