Jihadiştii i-au avertizat pe părinţii lui James Foley că fiul lor va fi ucis. SUA au eşuat într-o operaţiune care îl putea salva pe ziarist

Jihadiştii i-au avertizat pe părinţii lui James Foley că fiul lor va fi ucis. SUA au eşuat într-o operaţiune care îl putea salva pe ziarist

„Ne-am aflat în contact cu răpitorii şi ei au părut, la un moment dat, că sunt receptivi la ideea unei negocieri care ar fi condus la eliberarea sa”, a declarat Philip Balboni, directorul general al Global Post, companie pentru care James Foley a relatat din Libia, apoi din Siria, până la răpirea sa în 2012.

Potrivit directorului, răpitorii au întrerupt unilateral comunicarea cu familia ziaristului, după ce iniţial rebelii i-au avertizat că acesta va fi ucis ca urmare a bombardamentelor armatei americane în Irak.

„Nu am dorit să facem public acest fapt, dar există un mesaj, după debutul atacurilor, în care familia ziaristului este avertizată că James va fi executat. Am sperat să nu se întample aşa ceva şi am făcut tot ce am putut să restabilim legătura cu ei (Statul Islamic - n.r.), pentru a le spune că James Foley e doar un jurnalist nevinovat care iubeşte poporul sirian, înţelege islamul şi vrea să relateze despre istoria poporului sirian”, a mai declarat Philip Balboni, directorul general al Global Post.

Pentagon: SUA au încercat să-l salveze pe James Foley

Miercuri, Casa Albă şi Pentagonul au anunţat că „în această vară” forţele armate americane au iniţiat o operaţiune de salvare a mai multor ostatici deţinuţi de gruparea Statul Islamic, însă fără a avea succes.

„În cursul acestei veri, preşedintele Barack Obama a aprobat desfăşurarea unei operaţiuni care avea ca scop salvarea mai multor cetăţeni americani răpiţi de către Statul Islamic în Siria. Acţiunea de salvare a eşuat, deoarece ostaticii nu au fost prezenţi în locul reperat de către serviciile americane de informaţii”, a declarat Lisa Monaco, principala consilieră din domeniul antiterorismului pentru Barack Obama.

Este pentru prima dată de la începutul conflictului sirian, în martie 2011, când SUA decid să dezvăluie efectuarea unei operaţiuni de salvare a unor ostatici din Siria.

Extrem de afectaţi de moartea fiului lor, părinţii jurnalistului James Foley au declarat recent că băiatul lor a murit ca un „martir pentru libertate”.

„Felul în care a murit este groaznic. Acesta arată curajul său. Credem că a murit ca un martir, un martir pentru libertate. Aceasta era pasiunea lui (jurnalismul - n.r.) Nu era nebun. Gândea că este de datoria lui să facă ceea ce făcea. Ştim că este liber acum, în rai”, a spus tatăl lui James Foley.

Statul Islamic a revendicat marţi executarea jurnalistului american James Foley, în vârstă de 40 de ani, precizând că acest gest este o ripostă a grupului terorist împotriva atacurilor aeriene desfăşurate în ultima perioadă de către armata Statelor Unite. Mai mult decât atât, Statul Islamic a ameninţat că în cazul în care administraţia americană nu îşi va opri acţiunile militare în Irak, un al doilea ziarist răpit de rebelii jihadişti va fi executat.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 Cifre care par ireale, dar sunt adevărate. Cum o fi să ai peste 2 milioane de euro în 45 de conturi, ca șef de secție la Sf. Pantelimon?