MAE rus acuză atitudinea "distructivă" a Statelor Unite și avertizează cu riposte "dureroase"

MAE rus acuză atitudinea "distructivă" a Statelor Unite și avertizează cu riposte "dureroase"

Administrația Statelor Unite are o atitudine "distructivă" în relațiile bilaterale, a acuzat vineri ministrul adjunct de externe rus, avertizând cu riposte "dureroase" din partea Moscovei, informează agenția Associated Press.

Foto: (c) Cui Xinyu / XINHUA

Serghei Riabkov a declarat că secretarul de stat John Kerry a încălcat "etica diplomatică" afirmând în Congresul SUA la începutul acestei săptămâni că oficialii ruși l-au mințit în legătură cu sprijinul pentru separatiștii din estul Ucrainei. Riabkov a adăugat, în comentarii citate de agențiile de presă ruse, că Washingtonul "nu dispune de dreptul moral" de a face astfel de constatări.

Ucraina și Occidentul acuză Rusia că îi sprijină pe rebeli cu trupe și armament. Moscova neagă acest lucru și Riabkov a respins din nou acuzațiile SUA ca "absolut nefondate" și "inacceptabile", notează AP.

El a avertizat că Moscova ar putea replica la potențiale noi sancțiuni ale Statelor Unite și aceste contramăsuri nu le-ar face neapărat publice.

"Le elaborăm, dar ar fi greșit să le anunțăm înainte și, de fapt, să anunțăm unele dintre ele... Toate opțiunile le ținem pentru noi. Le vom utiliza și, în caz de necesitate, vom avea contramăsuri destul de dureroase", a subliniat el.

"Agenda noastră bilaterală în relația cu Statele Unite a devenit total negativă din cauza parcursului distructiv asumat de Washington", a notat Riabkov, adăugând că există doar câteva chestiuni asupra cărora Moscova și Washingtonul ar mai putea coopera.

Dintre acestea, au rămas discuțiile asupra programului nuclear iranian, a explicat el, exprimându-și speranța că se poate ajunge la un acord înaintea termenului de 31 martie.

Potrivit lui Riabkov, cea mai recentă rundă de discuții a dovedit că "o șansă de a ajunge la un acord la timp depășește cu mult probabilitatea unui eșec sau întârzieri".

El a adăugat că odată ce sancțiunile ONU împotriva Iranului sunt ridicate, Moscova se așteaptă să-și extindă cooperarea militară și nucleară cu Iranul. Rusia, care a construit prima centrală nucleară a Iranului în portul Bushehr din sud, a semnat un contract în noiembrie anul trecut pentru a construi alte două reactoare, care ar fi urmate eventual de alte șase.

AGERPRES/(AS — editor: Sorin Calciu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”