Merkel afirmă că nu se îndoieşte că trupele ruseşti se vor retrage de la graniţa cu Ucraina

Merkel afirmă că nu se îndoieşte că trupele ruseşti se vor retrage de la graniţa cu Ucraina

Cancelarul german Angela Merkel a declarat marţi, la Berlin, că "nu are motive să se îndoiască" de faptul că va avea loc o retragere a trupelor ruseşti din apropierea frontierei ucrainene.

Merkel afirmă că nu se îndoieşte că trupele ruseşti se vor retrage de la graniţa cu Ucraina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Pot să mă bazez doar pe ceea ce spune preşedintele rus", a răspuns Merkel atunci când a fost întrebată, într-o conferinţă de presă, despre retragerea parţială a trupelor ruseşti, neconfirmată marţi de către secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen.

"Voi continua să mă informez în ce măsură (retragerea) este vizibilă sau nu", a adăugat ea.

Ministerul rus al Apărării a anunţat luni retragerea unuia dintre batalioanele ruseşti din zona frontierei cu Ucraina. O retragere parţială a fost anunţată de către un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării. Iar un comunicat emis de Cancelaria germană anunţa luni seara că preşedintele rus Vladimir Putin a informat-o telefonic pe Merkel despre această retragere.

"Acesta nu este, cu siguranţă, ultimul pas necesar, deoarece concentrarea trupelor la frontiera ucraineană este foarte ridicată", a declarat cancelarul. "Totuşi, astăzi (marţi), nu am motive să mă îndoiesc de faptul că va avea loc" o retragere a trupelor.

Statele Unite au primit cu prudenţă, luni, informaţii ucrainene şi ruse privind retragerea parţială a unor trupe ruse. Secretarul american al Apărării Chuck Hagel a anunţat că nu poate confirma aceste informaţii, subliniind totodată că este vorba despre o etapă "necesară în vederea unei discuţii serioase" cu privire la o "dezescaladare".

Prezenţa acestor militari - 20.000 potrivit Washingtonului - alimentează temeri referitoare la o invazie a părţii de est a Ucrainei, în mare parte rusofonă, şi unei repetări a scenariului care a condus la pierderea Crimeei.

Miniştrii reuniţi la Bruxelles, inclusiv secretarul de Stat John Kerry, urmează să discute despre mijloacele de a oferi asigurări unor state aliate, inclusiv ţările baltice şi Polonia, cele mai îngrijorate de criza ucraineană, dar şi despre suspendarea cooperării între NATO şi Rusia.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...