Militanți ai Statului Islamic au decapitat un reputat arheolog la Palmira (oficial sirian)

Militanți ai Statului Islamic au decapitat un reputat arheolog la Palmira (oficial sirian)

Militanți ai Statului Islamic (SI) au decapitat un reputat arheolog în orașul antic sirian Palmira și i-au atârnat trupul de o coloană într-o piață din centrul sitului istoric, a anunțat marți șeful pentru antichități al Siriei, informează Reuters. SI, care controlează regiuni din Siria și Irak, a capturat Palmira în centrul Siriei de la forțele guvernamentale în luna mai, dar nu se cunoaște să fi deteriorat ruinele monumentale din epoca romană în ciuda reputației sale de a distruge artefacte pe care le consideră idolatrie în interpretarea puritană a islamului.
   
Șeful pentru antichitățile statului în Siria Maamoun Abdulkarim a declarat că familia lui Khaled Asaad l-a informat că savantul în vârstă de 82 de ani și care a lucrat timp de peste 50 de ani ca șef de antichități în Palmira a fost executat de SI marți.
   
Asaad a fost deținut și interogat timp de peste o lună de militanții musulmani suniți ultraradicali, a afirmat el pentru Reuters.
   
"Imaginați-vă că un asemenea savant care a adus servicii memorabile locului și istoriei să fie decapitat... și trupul lui să fie încă agățat de una dintre coloanele antice în centrul unei piețe din Palmira", a spus Abdulkarim.
   
Abdulkarim a mai spus că Asaad era cunoscut pentru mai multe lucrări academice
publicate în reviste arheologice internaționale privind Palmira, care în antichitate a înflorit ca un nod comercial important pe Drumul Mătăsii.
   
El a lucrat de asemenea în ultimele decenii cu misiuni de arheologi americani, francezi,
germani și elvețieni la săpături și cercetarea faimoaselor ruine vechi de 2.000 de ani în Palmira, înscris în Patrimoniul Mondial al UNESCO incluzând morminte romane și Templul lui Bel.
   
Înainte ca orașul să fie capturat de Statul Islamic, oficiali sirieni au declarat că au mutat sute de statui antice în locații sigure de teamă că vor fi distruse de SI.
   
În iunie, Statul Islamic a aruncat în aer două altare antice la Palmira care nu făceau parte din structurile din epoca romană dar erau considerate de militanți ca păgâne și un sacrilegiu, amintește Reuters. AGERPRES
 


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”