Oligarhul rus Vladimir Ievtuşenkov a fost arestat la domiciliu. Analiştii politici vorbesc despre o repetare a cazului Hodorkovski

Justiţia rusă îl acuză pe miliardarul rus că a privatizat în mod ilegal compania petrolieră Başneft, la începutul anilor 2000. În prezent, peste 80 % din acţiunile acestei societăţi sunt deţinute de AFK Sistema, companie controlată la rândul ei de Vladimir Ievtuşenkov.

„Anchetatorii au motive întemeiate să creadă că preşedintele Consiliului de Administraţie AFK Sistema, Vladimir Ievtuşenkov, a utilizat mijloace ilegale pentru a privatiza compania Başneft”, se arată într-un comunicat al Comitetul de Investigaţii Federale a Rusiei.

Analiştii sunt de părere că decizia de inculpare este motivată politic deoarece în ultima perioadă, directorul general al companiei Rosneft, Igor Setcin, un apropiat al lui Vladimir Putin, a încercat să cumpere societatea petrolieră Başneft, oferta fiind însă respinsă de către Vladimir Ievtuşenkov.

Preşedintele Uniunii ruse a industriaşilor şi întreprinzătorilor (RSPP), Alexandr Ciokin, consideră la rândul său că acest proces se aseamănă cu cel al fostului proprietar Yukos, Mihail Hodorkovski, condamnat la 14 ani de închisoare, însă graţiat de Vladimir Putin la 20 decembrie 2013.

„Fără îndoală, acest caz este unul foarte asemănător cu Yukos, companie care a plătit 2,5 miliarde statului rus, însă a fost ulterior acuzată de furt şi spălare de bani”, a declarat Alexandr Ciokin, potrivit agenţiei ruse RIA Novosti.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, precizează că acuzaţiile conform cărora procesul lui Vladimir Ievtuşenkov este unul politic sunt „absurde”.

„Este absolut fals şi absurd să crezi că acest caz este unul politic. Preşedintele se bazează pe autorităţile ruse în a investiga în mod obiectiv această speţă”, a declarat Dmitri Peskov.

Conform publicaţiei americane Forbes, miliardarul rus Vladimir Ievtuşenkov deţine o avere estimată la 9 miliarde de dolari.


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / În PSD se vorbește despre iminenta punere sub acuzare a lui Dragnea, Carmen Dan și Dăncilă în Dosar…

2 Hai, că se poate! Cîțu anunță înghețarea salariilor demnitarilor, concedieri din aparatul bugetar, interzicere…

3 ULTIMĂ ORĂ / Ministrul de interne îl va destitui pe Raed Arafat săptămâna viitoare

4 Prostul politicii românești a rămas fără partid. Toți membrii celei mai mari organizații au demisionat scuipân…

5 Guvernul PNL, un prim pas spre decență: Pensia nu va mai putea fi cumulată cu salariul la stat

recomandări

Te ia DNA: MIRICA CRISTIAN

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Privește cum o mașină e distrusă la fier vechi în câteva secunde