Parlamentul ucrainean ordonă dezarmarea grupărilor paramilitare

Parlamentul ucrainean ordonă dezarmarea grupărilor paramilitare

Parlamentul ucrainean a votat marţi dezarmarea grupărilor paramilitare care au participat la contestarea proeuropeană şi care controlează în continuare centrul Kievului, la o zi după un atac provocat de un membru al mişcării naţionaliste Pravîi Sektor la Kiev.

Parlamentul ucrainean ordonă dezarmarea grupărilor paramilitare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Textul a fost aprobat de 256 de deputaţi, în timp ce 47 de aleşi s-au abţinut. Dezarmarea acestor grupări radicale cu aspect de miliţie este cerută în special de Rusia, care nu a încetat să avertizeze asupra atingerilor aduse drepturilor rusofonilor.

"Poporul ucrainean cere ordine. Toţi cei care poartă arme, în afară de poliţie, armată, Serviciul de Securitate şi Garda Naţională, sunt sabotori care lucrează împotriva Ucrainei", a declarat preşedintele interimar Oleksandr Turcinov înaintea votului.

Grupările paramilitare precum Pravîi Sektor s-au aflat în prima linie a contestării preşedintelui Viktor Ianukovici, ţinând garda sus pe baricadele din Maidan şi opunându-se redutabilelor forţe antirevoltă Berkut.

Grupări proruse de acelaşi tip au apărut în cadrul manifestaţiilor separatiste din estul rusofon al ţării.

În pofida îndepărtării de la putere a preşedintelui şi instalării unei puteri de tranziţie, membrii grupului continuă să asigure securitatea în Maidan, Piaţa Independenţei din Kiev.

Luni seara, unul dintre bărbaţii apaţinând Pravîi Sektor a deschis focul în faţa unui restaurant din Kiev, rănindu-şi doi colegi şi pe viceprimarul care trecea prin apropiere. Potrivit ministrului de Interne, Arsen Avakov, tânărul era beat.

Înainte de sosirea poliţiei, alţi membri ai grupării l-au dus la un hotel din vecinătate pe care îl folosesc drept bază şi nu au acceptat să se predea poliţiei decât după mai mult de o oră de confruntări cu forţele de ordine care au încercuit clădirea.

În cele din urmă ei au fost evacuaţi în cursul dimineţii fără a se folosi armele, aşa cum a cerut Avakov.

Pravîi Sektor, al cărui lider Dmitri Iaroş este candidat la prezidenţiale, a intrat deja într-o polemică după moartea, la 25 martie, a lui Oleksandr Muziciko, supranumit Saşko Bilîi, liderul mişcării din vestul Ucrainei, în timpul unui schimb de focuri cu poliţiştii care tocmai îl arestaseră la Rivne. El era căutat pentru apartenenţă la o grupare de crimă organizată.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...