Peste 100 de cetăţeni moldoveni au plecat cu premierul Leancă la Atena, în prima zi fără vize în UE

Peste 100 de cetăţeni moldoveni au plecat cu premierul Leancă la Atena, în prima zi fără vize în UE

Peste 100 de cetăţeni moldoveni, împreună cu premierul Iurie Leancă, au plecat luni dimineaţă de la Chişinău la Atena, într-un eveniment care marchează eliminarea vizelor de intrare în UE pentru Republica Moldova.

Premierul Moldovei, Iurie Leancă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Delegaţia din R. Moldova a ales ca primă destinaţie capitala Greciei, ţară care deţine în prezent preşedinţia Uniunii Europene.

Din delegaţia Republicii Moldova fac parte, printre alţii, preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Igor Corman, şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, eurodeputatul român Monica Macovei, preşedinta Comitetului de cooperare UE-Republica Moldova.

Premierul Iurie Leancă a declarat că liberalizarea regimului de vize cu UE reprezintă o zi istorică pentru R. Moldova. "Este victoria noastră a tuturor. Cuvântul cheie este demnitate (...) este o etapă importantă de revenire acasă, în UE", a declarat premierul Iurie Leancă, citat de UNIMEDIA. Şeful Guvernului de la Chişinău a mai afirmat că 200 de cetăţeni moldoveni au beneficiat deja de ridicarea vizelor.

La rândul său, şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, a afirmat că "Europa înseamnă unire între oameni". "De astăzi vom avea ocazia să ne vedem mai des, să construim punţi în Europa, să distrugem stereotipuri, să construim o Europă mai frumoasa pentru toţi. Este o zi europeană", a subliniat şeful Delegaţiei UE la Chişinău.

Ridicarea regimului de vize cu UE este sărbătorită şi marţi în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău printr-un concert la care sunt aşteptate trupe din R. Moldova, România şi Ucraina.

După aproape patru ani de negocieri, cetăţenii din R. Moldova beneficiază începând de luni de regim liberalizat de vize pentru statele din spaţiul Schengen, inclusiv România, Bulgaria, Cipru şi Croaţia.

R. Moldova este prima dintre cele şase ţări din Parteneriatul Estic care beneficiază de acest regim, iar Chişinăul urmează să semneze în vară Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Ea este „găuritoarea” de prezervative din Sibiu

2 De citit! / O fostă agentă a Secret Service dezvăluie ce i-a spus Putin lui Bush, în 2008, la București

3 „Multă șpagă, aroganță și salarii uriașe”

4 N-au leac! / Priviți ce hartă le-au prezentat ucrainenii americanilor!

5 De citit!