Politiciana conservatoare Kolinda Grabar Kitarovic este noul președinte al Croației, potrivit unui exit-poll

Conservatoarea Kolinda Grabar Kitarovic, fost ministru de externe și fost ambasador la Washington, a fost aleasă președinte al Croației, după cel de-al doilea tur al scrutinului prezidențial de duminică, conform unui exit-poll, informează AFP și EFE.

Potrivit sondajului realizat la ieșirea de la urne de institutul IPSOS PULS la cererea televiziunii naționale HRT, Grabar Kitarovic, în vârstă de 46 de ani, a obținut 51,4% din voturi, față de 48,6% în favoarea social-democratului Ivo Josipovic. Totuși, DPA menționează că marja de eroare este de +/-4%. Sondajul a fost efectuat pe un eșantion reprezentativ de circa 10.000 de persoane din cei 3,8 milioane de croați cu drept de vot.

'Cetățenii au ales opțiunea care garantează un viitor mai bun. Cetățenii croați sunt nemulțumiți de situația actuală și vor schimbări', a declarat Zeljko Reiner, purtător de cuvânt al campaniei electorale a lui Grabar-Kitarovic, la scurt timp după aflarea rezultatelor exit-poll-ului.

Grabar-Kitarovic a fost ministru de externe al Croației între 2005 și 2008, ambasadoare în SUA între 2009 și 2011 și, până în prezent, secretar general adjunct al NATO pentru relații publice.

În primul tur, desfășurat pe 28 decembrie 2014, președintele în exercițiu Ivo Josipovic (social-democrat) a obținut 38,46% din voturi, iar contracandidata sa Kolinda Grabar Kitarovic, reprezentanta opoziției, 37,22% din sufragii.

Alegătorii croați au sancționat lipsa de fermitate a lui Josipovic în fața incapacității guvernului său de a redresa economia.

Croația, o țară cu 4,2 milioane de locuitori, se află în recesiune începând din 2008, iar datoria publică a țării a ajuns la 80% din PIB. Rata șomajului este de 20%, situația cea mai gravă fiind în rândul tinerilor, jumătate dintre aceștia neavând un loc de muncă.

Comisia electorală centrală urmează să anunțe primele rezultate parțiale la orele 19:00 GMT, la o oră după închiderea urnelor.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / În PSD se vorbește despre iminenta punere sub acuzare a lui Dragnea, Carmen Dan și Dăncilă în Dosar…

2 ULTIMĂ ORĂ / Ministrul de interne îl va destitui pe Raed Arafat săptămâna viitoare

3 Hai, că se poate! Cîțu anunță înghețarea salariilor demnitarilor, concedieri din aparatul bugetar, interzicere…

4 Prostul politicii românești a rămas fără partid. Toți membrii celei mai mari organizații au demisionat scuipân…

5 Guvernul PNL, un prim pas spre decență: Pensia nu va mai putea fi cumulată cu salariul la stat

recomandări

Te ia DNA: Radu Mazăre

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Avem apă pe Marte. Dar viață?