Polonia a stabilit prin lege că bugetul apărării trebuie să fie de cel puțin 2% din PIB

Polonia a stabilit prin lege că bugetul apărării trebuie să fie de cel puțin 2% din PIB

Președintele polonez în exercițiu, liberalul Bronislaw Komorowski, a promulgat joi legea ce prevede că începând de anul viitor bugetul apărării va fi de cel puțin 2% din PIB, decizie luată în contextul temerilor că actualul conflict din Ucraina s-ar putea extinde, transmite agenția EFE.

'Această creștere a cheltuielilor este un exemplu pentru aliații noștri și un răspuns la acțiunile Rusiei', a afirmat președintele polonez la ceremonia de ratificare. Ea 'presupune un efort economic enorm pentru statul polonez și un mare efort pentru guvern, care va trebui continuat în viitor', a adăugat Komorowski, care a pierdut alegerile prezidențiale în fața conservatorului naționalist Andrzej Duda.

Acesta din urmă — care va prelua oficial atribuțiile de președinte pe date de 5 august — s-a arătat la rândul său favorabil creșterii cheltuielilor militare, dar a cerut ca noul armament ce va fi achiziționat să fie de producție națională sau să fie realizat în cooperare cu societăți poloneze.

Bronislaw Komorowski a subliniat în discursul său că suplimentarea bugetului apărării va permite, de exemplu, achiziționarea de avioane F-16.

'Cu ani în urmă, mulți membri ai NATO au spus că vor reduce cheltuielile militare, dar astăzi revenirea la nivelul de 2% din PIB presupune o victorie a bunului simț și un răspuns, deși încă insuficient, în fața creșterii cheltuielilor militare ale Rusiei în ultimul deceniu', a indicat președintele în exercițiu polonez.

Alocarea a cel puțin 2% din PIB pentru apărare este o solicitare ce a fost reînnoită statelor membre ale NATO la ultimul summit al Alianței, în prezent numai câteva țări îndeplinind această condiție. Pentru anul în curs, bugetul polonez al apărării a fost stabilit la 1,95% din PIB. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Beatrice Mahler, primul medic care recunoaște oficial adevărul: Sunt 20.000 de cazuri pe zi, de 4 ori ma…

2 VIDEO Scursura TV / Dana Budeanu mai avea puțin și-l masturba live pe Ciutacu, de „indignare”

3 „Nu stă niciodată cu fața la...” / Detalii despre cum făceau amor „elevul” Dani Oțil și „mămica” Mihaela Rădules…

4 VIDEO Cum începi tu, Orbane, să-ți arăți adevăratul caracter de șobolan... / Paula Herlo de la ProTV l-a dat în …

5 Târfe și cocaină în Justiție? Există o listă cu procurori care se droghează?