Polonia mobilizează militarii pentru a căuta misteriosul 'tren nazist'

Polonia mobilizează militarii pentru a căuta misteriosul 'tren nazist'

Polonia a anunțat marți mobilizarea mijloacelor tehnice militare pentru a verifica existența misteriosului 'tren cu aur nazist', care ar fi fost îngropat la finalul celui de-al Doilea Război Mondial în Walbrzych (sud-vest) și care a stârnit fascinație în rândul opiniei publice din Polonia și din străinătate, transmite AFP.

''Ministrul a decis să trimită mijloace tehnice pe teren pentru a efectua căutări și a verifica existența acestui tren. Experți geniști vor determina în următoarele zile mijloacele tehnice ce vor fi folosite'', a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării polonez, Jacek Sonta.

Luni, autoritățile din voievodatul polonez Silezia Inferioară s-au arătat sceptice în privința existenței legendarului convoi.

Totuși, șeful voievodatului, Thomasz Smolarz, a anunțat o serie de acțiuni ce vizează protejarea zonei indicate de către așa-zișii descoperitori, precum și pentru verificarea declarațiilor lor.

''Valoarea informativă a anunțului descoperirii nu este cu nimic superioară celor pe care noi le-am văzut de zeci de ani'', a declarat Smolarz presei, după ce a întrunit o celulă de criză ad hoc în această problemă. ''Pe baza documentelor depuse (de către vânătorii de comori) la primarul din Walbrzych, este imposibil să se afirme că o astfel de descoperire se află într-adevăr în locul indicat'', a precizat Smolarz, dezmințind existența unor imagini de georadar care ar fi fost furnizate de către descoperitori, în continuare anonimi.

Potrivit documentelor respective, trenul ar conține ''obiecte de valoare, metale prețioase și materiale industriale'', a declarat pentru AFP Joanna Lamparska, autoare de cărți despre misterele regiunii din sud-vestul Poloniei.

Vineri, conservatorul general al monumentelor din Polonia, Piotr Zuchowski, declara că a văzut pe imaginile unui radar de cercetare a solului o ramă blindată, lungă de peste 100 de metri și îngropată sub pământ. El s-a declarat convins în proporție de 99% în legătură cu existența 'trenului nazist'. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Cu ăștia vrea Rusia să cucerească Ucraina?

2 VIDEO Păzea, Ucraina, că vin trupele de „elită” ale Rusiei!

3 Pe internet circulă informația neconfirmată că Xi Jinping a fost plasat în arest la domiciliu de către Armată

4 Bătrânul care s-a aruncat cu soția de la etajul 7 a fost demnitar în Guvernul Văcăroiu / Ce a scris în biletul de adio

5 I-a condamnat la moarte / Putin a refuzat cererea comandanților ruși de retragere din orașul Herson, într-un mod ordonat, pentru salvarea vieților solda…