Poroșenko vrea să organizeze un referendum privind aderarea Ucrainei la NATO

Poroșenko vrea să organizeze un referendum privind aderarea Ucrainei la NATO

Președintele Petro Poroșenko și-a anunțat intenția de a organiza un referendum privind aderarea Ucrainei la NATO, într-un interviu acordat postului de televiziune francez iTele, citat de agențiile ucrainene de presă Unian și Unn. 'Intenționez să desfășor un referendum pentru ca poporul să decidă', a declarat liderul ucrainean, subliniind că aderarea Ucrainei la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) este o 'chestiune fundamentală' pentru țara sa.

'Europa nu poate fi completă fără Ucraina', a afirmat Poroșenko, adăugând că este conștient că țara sa are nevoie de o 'reformă din interior pentru a se ralia standardelor europene'.

În acest sens, președintele Poroșenko a apreciat că Ucraina a efectuat deja modernizarea necesară a armatei sale.

În același timp, Poroșenko nu a exclus ca țara sa să adere la un alt sistem european de securitate colectivă, relatează RIA Novosti. 'Poate că nu va fi în formatul NATO, poate că în câțiva ani Europa va avea propriul sistem de securitate colectivă', a adăugat el. În orice caz, Poroșenko consideră că acordurile internaționale de până acum privind securitatea în Europa nu mai funcționează.

Referitor la relațiile ruso-ucrainene, președintele Ucrainei a declarat: 'Nu ne alegem vecinii. Ne-am fi dorit un vecin ca Franța, dar avem Rusia', potrivit paginii electronice a postului de televiziune iTele. 'Trebuie să învățăm să trăim în pace cu poporul rus, să trăim în pace cu statul rus', a subliniat președintele ucrainean, citat de TASS.

Despre Crimeea, Petro Poroșenko a spus că 'a fost 'un anschluss' (anexare), o adevărată provocare pentru securitatea Europei', iar peninsula din Marea Neagră va fi 'întotdeauna ucraineană, ea este parte inalienabilă a Ucrainei'.

Ucraina este un stat în situație de război, a indicat președintele ucrainean, referindu-se la situația internă. 'Astăzi, pe frontul din Ucraina oamenii mor. Am pierdut deja mai mult de 6.000 de militari și civili', a subliniat Poroșenko, apreciind că regimul de încetare a focului nu este respectat pe deplin în zona de conflict.

'Astăzi, nu există nici arme grele (pe linia frontului), dar este necesar ca Rusia să înceteze să sprijine trupele din teren', a spus președintele ucrainean, făcând referire la insurgenții proruși din estul Ucrainei.

'Nu vreau să-l provoc pe președintele Vladimir Putin, sunt un om politic suficient de responsabil, am făcut totul pentru a reinstala pacea', a afirmat Petro Poroșenko, care a acordat interviul cu ocazia unei vizite de lucru efectuate miercuri în Franța.

Cu această ocazie, președintele Ucrainei și omologul său francez Francois Hollande au convenit ca Franța să furnizeze Ucrainei elicoptere și echipamente de comunicații. Astfel, compania Thales Communication & Security S. A. S va livra Kievului mijloace de comunicații radio tactice, iar grupul Airbus Helicopters S. A. S. va vinde elicoptere monomotor H125.

În plus, experții întreprinderii de stat ucrainene "Ukrinmash" au încheiat un memorandum cu grupul Thales Systems Aeroportes S. A. asupra unui proiect comun privind crearea unui avion de patrulare modernă.

Pe de altă parte, după cum remarcă agenția de presă Unian, președintele Francois Hollande nu s-a declarat pe deplin convins de necesitatea desfășurării unei misiuni de menținere a păcii în Donbas, zona de conflict din estul Ucrainei. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”