Premierul sârb, lovit în cap de o piatră în timpul ceremoniei de comemorare a victimelor masacrului de la Srebrenica (Tanjug)

Premierul sârb, lovit în cap de o piatră în timpul ceremoniei de comemorare a victimelor masacrului de la Srebrenica (Tanjug)

Premierul sârb Aleksandar Vucic a fost atins la cap de o piatră aruncată de unul dintre participanții la ceremonia de comemorare a victimelor masacrului de la Srebrenica la 20 de ani de la evenimentele din 1995, fiind nevoit să plece în grabă de la locul incidentului, relatează France Presse, citând agenția sârbă de presă Tanjug. Premierul sârb a părăsit în fugă cimitirul memorial, înconjurat de agenții serviciului său de pază, potrivit jurnaliștilor AFP.

Potrivit agenției Tanjug, care citează corespondenți de la fața locului, Vucic a fost atins la cap de una dintre pietrele aruncate și ochelarii i-au fost sparți.

Aleksandar Vucic a depus o floare în fața unui monument pe care se află numele a celor peste 6.200 de victime identificate și înmormântate în cimitirul memorial, când mulțimea a început să scandeze "Allah Akbar" (Dumnezeu e mare) și să arunce cu pietre în direcția lui.

Jurnaliștii AFP de la fața locului susțin că agenții din serviciul de pază al premierului sârb au fost loviți cu pietre aruncate din mulțime. Înconjurat de agenții de pază, Vucic a reușit să părăsească memorialul și să se îndepărteze în direcția mai multor automobile din zonă, în timp ce organizatorii lansau apeluri la calm prin portavoci.

În acel moment un imam a început o rugăciune și majoritatea participanților și-au îndreptat atenția spre ceremonia religioasă după care 136 de victime ale masacrului recent identificate urmau să fie îngropate.

Potrivit AFP, Vucic a mai fost huiduit pentru scurt timp și când a intrat într-un hangar unde membri ai delegației internaționale semnau cartea de condoleanțe. Vineri, ministrul sârb de interne a avertizat asupra riscurilor pentru securitatea premierului sârb.

Sâmbătă, înainte de a pleca de la Belgra spre Srebrenica, Vucic a condamnat, într-o scrisoare deschisă, o "crimă monstruoasă", evocând masacrarea a 8.000 de musulmani .

"Au trecut 20 de ani de la teribila crimă din Srebrenica. Nu există cuvinte care să poată fi rostite pentru a exprima tristețea și regretele pentru victime, nici furia față de cei care au comis această crimă monstruoasă", a scris Vucic în scrisoarea deschisă, însă fără a folosi cuvântul "genocid".

În urmă cu 20 de ani, în iulie 1995, în timp ce regiunea era declarată "zonă protejată" de ONU, circa 8.000 de bărbați și băieți musulmani au fost uciși la Srebrenica de forțele sârbe bosniace, cel mai sângeros masacru din Europa de la finalul celui de Al Doilea Război Mondial.

Liderii politic și militar al sârbilor din Bosnia, Radovan Karadzic și Ratko Mladic, acuzați că ar fi fost eminențele cenușii ale masacrului de la Srebrenica, sunt judecați pentru genocid de Tribunalul penal internațional pentru fosta Iugoslavie, care a pronunțat deja cinci condamnări pentru genocid. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Reacția Pro TV în cazul „angajatului Marius Buga”, cercetat penal într-un dosar de act sexual cu minor

2 Corespondentul Pro TV Marius Buga, cercetat penal într-un dosar de act sexual cu minor

3 Jurnalistul Pro TV, reținut pentru 24 de ore / Marius Buga este acuzat de o faptă oribilă

4 VIDEO „Urât, parcă toată lumea asta ar fi sclavii voștri, v-ați pierdut mințile de la bani”

5 De citit...