Premierul spaniol: Eurogrupul se va întâlni vineri pentru a aproba al treilea program de asistență financiară acordat Greciei

Premierul spaniol: Eurogrupul se va întâlni vineri pentru a aproba al treilea program de asistență financiară acordat Greciei

Miniștrii de Finanțe din zona euro (Eurogrup) se vor întâlni vineri pentru a aproba al treilea program de asistență financiară acordat Greciei, a anunțat marți premierul spaniol Mariano Rajoy, transmite Reuters.

Parlamentul Spaniei va vota probabil săptămâna viitoare acordul de 85 miliarde de euro (93,79 miliarde de dolari), a afirmat Mariano Rajoy, adăugând că partidul său va cere și altor formațiuni politice să voteze în favoarea acordului.

'Uniunea Europeană face din nou un pariu mare. Să sperăm că o dată pentru totdeauna acest pariu va ajuta ca lucrurile să revină la normal', a declarat premierul spaniol.

Grecia și-a asigurat pentru următorii trei ani finanțare de aproximativ 85 de miliarde de euro de la UE și FMI, iar băncile elene primesc urgent fonduri de 10 miliarde de euro, pentru recapitalizare, a anunțat marți un oficial guvernamental elen, după negocieri maraton care au durat toată noaptea.

Autoritățile elene nu au acceptat propunerea creditorilor internaționali privind gestionarea problemei creditelor neperformante. Conform surselor, autoritățile de la Atena vor să înființeze o bancă de rebuturi (bad bank) pentru a rezolva problema în timp ce creditorii internaționali cer vânzarea lor către fondurile specializate. Rata creditelor neperformante reprezenta aproximativ 35% din totalul portofoliului de împrumuturi în primul trimestru din 2015 iar procentul ar urma să crească din cauza declinului economiei și a impunerii restricțiilor asupra mișcărilor de capital.

Conform surselor din apropierea negocierilor, Grecia are ca obiectiv obținerea unui excedent bugetar primar, excluzând costurile cu serviciul datoriei, din 2016. Anterior, țintele indicau un excedent bugetar primar de 0,25% din PIB în 2015, un plus de 0,5% din PIB în 2016, 1,75% din PIB în 2017 și 3,5% din PIB în 2018, susțin surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

AGERPRES/(AS — autor: Mihaela Dicu, editor: Andreea Marinescu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Așa o fi? / Mafie în toată regula, frați români!

2 Uite o întrebare / Cine a luat 5 milioane de euro șpagă pentru Dragnea, la Atena?

3 Așa arată „câmpul de luptă” după cheful de la ziua liderului AUR, Eugen Simion! Tot așa ar lăsa și țara dacă v…

4 Așa o fi?

5 Sebastian Lăzăroiu îl face muci pe Cîțu