Președintele chinez Xi Jinping a anunțat de la tribuna ONU un ajutor de 2 miliarde de dolari pentru țările sărace

Președintele chinez Xi Jinping a anunțat sâmbătă de la tribuna ONU crearea unui fond de ajutor pentru dezvoltare, de 2 miliarde de dolari, destinat celor mai sărace țări din lume, transmite AFP. "Vrem să punem dreptatea înaintea intereselor particulare", a spus Xi Jinping, în contexul în care economia chineză, îndreptată spre exporturile de produse manufacturate, profită cel mai mult de pe urma dezvoltării țărilor din Sud.

Anunțul, făcut în cadrul primului discurs al liderului chinez la Națiunilor Unite, survine criticilor SUA și ale altor țări dezvoltate privind lipsa de implicare a Chinei în favoarea țărilor mai puțin dezvoltate.

Responsabilii chinezi s-au văzut deseori criticați pentru că și-au concentrat acțiunilor în țările din Sud ignorând criteriile umanitare în favoarea intereselor economice sau strategice ale Chinei.

Liderii mondiali au adoptat vineri un ambițios program de dezvoltare durabilă, de realizat până în 2030, promițând o lume mai bună în 15 ani în domenii precum educație, condiții de viață, sănătate sau mediu. Summitul reunește până duminică peste 150 de șefi de stat și de guvern la sediul ONU.

China, a doua economie mondială, a devenit în ultimii ani principalul partener comercial al multor țărilor africane. Ea este de asemenea principalul partener comercial al Americii Latine, care îi funizează materii primi și resurse energetice. Beijingul a promis să investească 250 de miliarde de dolari în zece ani în America Latină și Caraibe.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Poliția Capitalei pusă în genunchi în fața interlopilor de șeful Bogdan Berechet

2 Șerpăria asta este Poliția Română? Amănunte incredibile publicate de o jurnalistă celebră

3 VIDEO Categoria „valori” / Ăla de lângă Bercea Mondial este președintele PSD Olt, cel care i-a luat locul tracto…

4 EXCLUSIV Traian Băsescu NU va candida la Primăria Capitalei!

5 Revolta lui Adi Hădean / Am ajuns să mâncăm „nutreţ livrabil cu trei linguri de sare şi una de monoglutamat de …