Preşedinţii francez şi german comemorează 100 de ani de la declaraţia de război din 1914

Preşedinţii francez şi german comemorează 100 de ani de la declaraţia de război din 1914

Preşedinţii francez şi german, François Hollande şi Joachim Gauck, au participat duminică la Hartmannswillerkopf, în estul Franţei, la comemorarea a 100 de ani de când Germania a declarat război Franţei.

Francois Hollande (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Franţa şi Germania, dincolo de suferinţe şi de doliu, au avut îndrăzneala de a se reconcilia: a fost cel mai frumos mod de a onora morţii şi de a le oferi celor vii o garanţie de pace", a declarat Hollande.

"Este adevărat, Europa este un proiect dificil", a răspuns la rândul său Gauck, "dar generaţiilor care ne-au precedat, acestor strămoşi care au luptat aici, la Hartmannswillerkopf, sau la Marne, la Verdun, le-ar fi plăcut să nu aibă decât dificultăţile noastre".

Luând ca exemplu reconcilierea franco-germană, Hollande a cerut "mai mult ca niciodată" instaurarea unui armistiţiu între Israel şi Hamas pentru încetarea luptelor care decimează Fâşia Gaza.

Cei doi şefi de stat au semnat şi o declaraţie comună cu ocazia depunerii primei pietre la viitorul muzeu franco-german din Hartmannswillerkopf, "prima instituţie binaţională consacrată Marelui Război". Acesta îşi va deschide porţile în 2017.

Într-o notă mai destinsă, François Hollande şi Joachim Gauck ar urma să participe la un dineu la Molkenrain.

Luni, ei vor merge la Liège pentru a comemora 100 de ani de la invadarea Regatului Belgiei de către trupele Reich-ului la 4 august 1914. François Hollande va asista la două ceremonii, una internaţională, în cursul dimineţii, la Memorialul interaliat de la Cointe, şi una franco-belgiană, la primăria din Liège.

La ceremonia internaţională vor participa 17 şefi de stat, între care regele Felipe al VI-lea al Spaniei şi Marele Duce Henri de Luxemburg. Marea Britanie va fi reprezentată de prinţul William şi soţia sa Kate. Ei vor fi primiţi de regele Philippe al Belgiei şi de soţia sa Mathilde, însoţiţi de premierul Elio di Ruppo.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cifrele ultimului sondaj de pe masa PSD. Se prefigurează o mare surpriză

2 FOTO Priviți, oameni buni! Ciolacu, Tudose și Romașcanu, în această seară, la Sărata Monteoru!

3 Un raport devastator despre manipulatorii folosiți de PSD pentru a-i deruta și ațâța pe români pe tema COVID-1…

4 VIDEO „Este o combinație de neomenie cu prostie rară” / CTP îl calcă-n picioare pe Orban după numirea fostului p…

5 De citit! Asta a lăsat PSD moștenire României!