Preşedinţii francez şi german comemorează 100 de ani de la declaraţia de război din 1914

Preşedinţii francez şi german comemorează 100 de ani de la declaraţia de război din 1914

Preşedinţii francez şi german, François Hollande şi Joachim Gauck, au participat duminică la Hartmannswillerkopf, în estul Franţei, la comemorarea a 100 de ani de când Germania a declarat război Franţei.

Francois Hollande (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Franţa şi Germania, dincolo de suferinţe şi de doliu, au avut îndrăzneala de a se reconcilia: a fost cel mai frumos mod de a onora morţii şi de a le oferi celor vii o garanţie de pace", a declarat Hollande.

"Este adevărat, Europa este un proiect dificil", a răspuns la rândul său Gauck, "dar generaţiilor care ne-au precedat, acestor strămoşi care au luptat aici, la Hartmannswillerkopf, sau la Marne, la Verdun, le-ar fi plăcut să nu aibă decât dificultăţile noastre".

Luând ca exemplu reconcilierea franco-germană, Hollande a cerut "mai mult ca niciodată" instaurarea unui armistiţiu între Israel şi Hamas pentru încetarea luptelor care decimează Fâşia Gaza.

Cei doi şefi de stat au semnat şi o declaraţie comună cu ocazia depunerii primei pietre la viitorul muzeu franco-german din Hartmannswillerkopf, "prima instituţie binaţională consacrată Marelui Război". Acesta îşi va deschide porţile în 2017.

Într-o notă mai destinsă, François Hollande şi Joachim Gauck ar urma să participe la un dineu la Molkenrain.

Luni, ei vor merge la Liège pentru a comemora 100 de ani de la invadarea Regatului Belgiei de către trupele Reich-ului la 4 august 1914. François Hollande va asista la două ceremonii, una internaţională, în cursul dimineţii, la Memorialul interaliat de la Cointe, şi una franco-belgiană, la primăria din Liège.

La ceremonia internaţională vor participa 17 şefi de stat, între care regele Felipe al VI-lea al Spaniei şi Marele Duce Henri de Luxemburg. Marea Britanie va fi reprezentată de prinţul William şi soţia sa Kate. Ei vor fi primiţi de regele Philippe al Belgiei şi de soţia sa Mathilde, însoţiţi de premierul Elio di Ruppo.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Primele lovituri împotriva tancurilor rusești cu rachetele britanice Brimstone

2 ULTIMA ORĂ Ucrainenii au aruncat în aer trenul blindat adus de ruși la Melitopol

3 Priviți, americanii au prezentat în România cel mai nou tanc, Abrams M1A2 SEPv3

4 Cam are dreptate omul ăsta în ce spune...

5 Uite un articol care merită citit!