Presupuși adepți ai grupării teroriste Statul Islamic, reținuți pe teritoriul Republicii Moldova

Presupuși adepți ai grupării jihadiste Statul Islamic au fost reținuți de poliție pe teritoriul Republicii Moldova, a anunțat miercuri Inspectoratul General de Poliție din Chișinău, indicând că aceștia se adăposteau într-o casă din sectorul Buiucani al Capitalei, relatează Jurnal.md.

În cadrul investigațiilor, care durează de la începutul acestui an, forțele de ordine au ajuns la concluzia că aproximativ 11 persoane — majoritatea provenind din Caucaz — se adăposteau în locuința respectivă.

Poliția moldoveană a făcut o descindere marți la reședința respectivă pentru percheziții. Au fost reținuți doi bărbați, două femei și trei copii.

Unul dintre bărbați are 19 ani și este originar din Daghestan. Fratele acestuia a fost ucis în luptele din Siria și el intenționa la fel să se alăture Statului Islamic. Tânărul era însoțit de o minoră de 16 ani de origine cecenă, care locuise până a veni în Republica Moldova în Norvegia. În cele din urmă, ambele persoane au fost expulzate în Rusia.

Cel de-al doilea bărbat are 28 de ani și este originar din Cecenia. Acesta era însoțit de o femeie de 35 de ani de origine caucaziană, cu trei minori, care anterior să vină în Republica Moldova locuise în Franța. Mai mult, bărbatul deținea pașaport eliberat în Tadjikistan, care se pare că fusese falsificat. El le-a spus polițiștilor că a participat anterior la conflictul din Siria și a dezvăluit că, înainte de a merge la luptă, militanților li se dădeau droguri.

În consecință, femeia a ajuns sub supravegherea poliției, iar bărbatul — la Biroul pentru Migrație și Azil (BMA). Celelalte șapte persoane care trăiau în aceeași casă urmează a fi documentate.

În cadrul perchezițiilor, polițiștii au depistat literatură specială privind convertirea moldovenilor la alte religii, inclusiv racolarea de cetățeni moldoveni pentru conflictul armat din Siria.

Scopul acestei presupuse grupări teroriste pe teritoriul Republicii Moldova era de a genera anumite fonduri ilicite de finanțare a acțiunilor militare atât în țară, cât și peste hotare. Printre metodele principale de racolare a acestei grupări se număra motivația prin bani și convingerea prin ideologie. Erau vizate în special persoane vulnerabile din punct de vedere social cu vârste cuprinse între 22 și 35 de ani. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 HARTĂ INTERACTIVĂ Rezultate alegeri prezidențiale 2019 - Turul 1. Vezi cât a obținut fiecare candidat și în ce…

2 Pentru cunoscători / Tentativa lui Macron și a serviciilor secrete franceze de a face jocuri murdare în România …

3 Gata, „revoluția anti-clica PSD” a lui Orban s-a terminat! Reforma administrației, promisă „rapid”, se amână „…

4 Primul semnal din USR. Cosette Chichirău, contracandidata lui Barna la alegerile interne: „Nu știu ce va face …

5 HARTĂ INTERACTIVĂ Rezultatele turului I al prezidențialelor în fiecare localitate din România

recomandări

Te ia DNA: Sorin Oprescu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Aproape aș locui în casa asta în stil gotic