Putin l-a decorat pe principalul suspect în cazul otrăvirii lui Litvinenko

Putin l-a decorat pe principalul suspect în cazul otrăvirii lui Litvinenko

Președintele rus Vladimir Putin l-a decorat luni pentru "servicii aduse națiunii" pe Andrei Lugovoi, principalul suspect în cazul otrăvirii cu poloniu radioactiv a fostului agent KGB Alexandr Litivinenko, la Londra în anul 2006, transmite AFP.

Fost agent secret și în prezent parlamentar al unei formațiuni naționaliste, Andrei Lugovoi a fost inclus pe lista unor personalități decorate de președintele Putin, deși autoritățile britanice au cerut extrădarea lui. Într-un comunicat emis luni de Kremlin se afirmă că Lugovoi a fost decorat pentru 'contribuția sa la dezvoltarea sistemului parlamentar rus și pentru rolul său activ în viața legislativă'.

Litvinenko s-a întâlnit pe 1 noiembrie 2006 cu acesta și cu un alt agent rus, Dmitri Kovtun, la Hotelul Millennium din Londra și a început să se simtă rău chiar din acea seară. A fost internat în spital, unde avea să se stingă din viață pe 23 noiembrie, el acuzându-l de pe patul de moarte pe președintele Putin că a ordonat execuția lui. Autoritățile britanice presupun că în timpul respectivei întâlniri, unul dintre cei doi agenți ruși i-a strecurat substanța letală în ceașca cu ceai.

Pentru a nu tensiona relațiile cu Rusia, guvernul britanic l-a obstrucționat permanent în desfășurarea anchetei pe judecătorul Robert Owen, desemnat să cerceteze circumstanțele decesului. Într-o scrisoare adresată acestuia și publicată pe 19 iulie 2013, ministrul britanic de interne Theresa May a admis că 'relațiile internaționale au fost un factor în decizia luată de guvern' de a nu-i autoriza inițierea unei investigații publice, procedură care, aparent contrar numelui său, permite în sistemul judiciar britanic și consultarea unor documente confidențiale.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cifrele ultimului sondaj de pe masa PSD. Se prefigurează o mare surpriză

2 FOTO Priviți, oameni buni! Ciolacu, Tudose și Romașcanu, în această seară, la Sărata Monteoru!

3 VIDEO „Este o combinație de neomenie cu prostie rară” / CTP îl calcă-n picioare pe Orban după numirea fostului p…

4 Slugile lui Dan Voiculescu, plantate pe listele PSD pentru alegerile parlamentare

5 Elliott Broidy, omul care l-a dus pe Dragnea la Trump, a pledat vinovat pentru acuzația de lobby ilegal în fav…