Putin: Preşedintele SUA să facă tot posibilul pentru a împiedica o baie de sânge. Obama: Rusia va plăti şi mai mult dacă va continua

Putin: Preşedintele SUA să facă tot posibilul pentru a împiedica o baie de sânge. Obama: Rusia va plăti şi mai mult dacă va continua

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a calificat luni, în cursul unei conversaţii telefonice cu preşedintele american, Barack Obama, drept "speculaţii bazate pe informaţii nefondate" acuzaţiile de ingerinţă a Moscovei în estul Ucrainei, a anunţat Kremlinul. Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, i-a spus omologului său rus, Vladimir Putin, că este "foarte îngrijorat" de acţiunile Rusiei în Ucraina şi le-a cerut miliţiilor separatiste proruse să depună armele.

Vladimir Putin (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Răspunzând îngrijorărilor exprimate de preşedintele american în legătură cu o aşa-zisă ingerinţă rusă în sud-estul Ucrainei, preşedintele rus a semnalat că astfel de speculaţii sunt bazate pe informaţii nefondate", a anunţat Kremlinul într-un comunicat.

"Vladimir Putin l-a îndemnat pe Barack Obama să facă tot posibilul pentru a nu permite utilizarea forţei şi o baie de sânge", a precizat Kremlinul. De asemenea, el a făcut apel din nou la lansarea unor negocieri cu participarea "tuturor principalelor forţe politice şi regiunilor", în scopul stabilirii unei structuri federale pentru Ucraina.

Potrivit Kremlinului, cei doi şefi de stat au căzut de acord asupra necesităţii "continuării eforturilor" în vederea găsirii unei soluţii diplomatice înainte de negocierile de joi, la Geneva.

Atacuri vizibil coordonate au început încă de sâmbătă în oraşe din estul rusofon al Ucrainei, în special în zona Doneţkului. Bărbaţi în uniformă au fost văzuţi la faţa locului, iar occidentalii au afirmat că este vorba despre o operaţiune condusă de Moscova, care dezminte că ar fi implicată în noile atacuri.

Autorităţile prooccidentale de la Kiev au anunţat lansarea unei "operaţiuni antiteroriste" în estul ţării, însă nu au intervenit până în prezent.

Obama, ”foarte îngrijorat” de acţiunile Rusiei în Ucraina: Rusia va plăti, cu siguranţă, şi mai mult dacă va continua

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, i-a spus omologului său rus, Vladimir Putin, că este "foarte îngrijorat" de acţiunile Rusiei în Ucraina şi le-a cerut miliţiilor separatiste proruse să depună armele, în cursul unei discuţii telefonice purtate luni, relatează AFP.

"Preşedintele şi-a exprimat profunda îngrijorare faţă de sprijinul acordat de către Guvernul rus acţiunilor separatiste armate proruse care ameninţă să submineze şi să destabilizeze Guvernul Ucrainei", a anunţat Casa Albă într-un comunicat.

Obama a subliniat de asemenea necesitatea ca "toate forţele (armate) neregulate prezente în ţară să depună armele" şi l-a îndemnat pe Putin să "facă uz de influenţa sa asupra grupurilor proruse pentru a le convinge să părăsească clădirile pe care le ocupă" în Ucraina şi "să depună armele", precizează comunicatul Casei Albe.

În cursul acestei discuţii telefonice, care a avut loc la solicitarea Moscovei, preşedintele american a semnalat că, în pofida "retoricii" autorităţilor ruse, "Guvernul Ucrainei a dat dovadă de o reţinere remarcabilă".

În cele din urmă, Obama a apreciat că "izolarea în creştere a Rusiei pe plan politic şi pe plan economic este rezultatul acţiunilor sale în Ucraina şi a subliniat că Rusia va plăti, cu siguranţă, şi mai mult dacă va continua" această cale.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale