Rezultate preliminare ale anchetei în scandalul privind miliardul de dolari dispărut la Chișinău

În perioada 2012-2014, a existat un efort coordonat și disimulat pentru preluarea controlului asupra Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank din Chișinău, potrivit unui comunicat al Băncii Naționale a Republicii Moldova (BNM), care citează rezultatele investigațiilor preliminare ale companiei americane de audit Kroll, angajată de guvernul moldovean pentru a da de urma a 1 miliard de dolari care s-au 'evaporat' anul trecut, relatează miercuri mass-media locale, între care Jurnal.md și Unimedia. Banca Națională a Moldovei (BNM) a anunțat că va remite acest raport Kroll organelor de anchetă ale Republicii Moldova.

Potrivit BNM, 'pentru a masca natura adevărată a tranzacțiilor a fost maximizat volumul de credite acordate' de către cele trei bănci. ' În consecință, a avut loc deteriorarea bruscă a situației financiare a acestora, înregistrându-se creanțe și credite dubioase în sumă de 13,3 miliarde lei', după cum au stabilit experții companiei americane de credit.

BNM a declarat că, potrivit recomandărilor Kroll, va fi organizat un nou concurs de selecție a unei companii internaționale care să efectueze cea de-a doua fază a anchetei.

'Principalul scop al acestor demersuri va fi colectarea probelor necesare pentru a începe recuperarea activelor. Totodată, aceste acțiuni de investigație, deși foarte complexe și de lungă durată, vor fi foarte utile pentru identificarea beneficiarilor finali ai fondurilor deturnate, concomitent cu asigurarea recuperării activelor', se mai spune în comunicatul BNM.

Un scandal financiar de proporții zdruncină de la începutul anului Republica Moldova, după ce BNM a descoperit că cele trei instituții financiare, reprezentând aproximativ o treime din activele bancare ale țării, au acordat împrumuturi în valoare totală de 1 miliard de dolari, sau 15% din Produsul Intern Brut (PIB).

Nu se știe cine sunt beneficiarii acestor fonduri; bani au dispărut, se pare, pur și simplu.

'Nu-mi pot explica cum se poate să furi o sumă atât de mare într-o țară atât de mică', a exclamat recent șeful misiunii Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola.

Premierul moldovean Chiril Gaburici declarase anterior că raportul companiei americane Kroll nu va fi făcut public până la finalizarea anchetei de către organele de drept ale republicii. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Mesajul emoționant al unui român din diaspora, citit de CTP la Digi24: Turul II nu era pentru votul preşedinte…

2 Cum a falsificat PSD deficitul bugetar în ultimii 3 ani. Fraților, nenorociții ăștia ne-au amanetat viitorul!

3 Informație / Dăncilă a urcat în sondaje după ce a înghițit rapid votanții lui Diaconu și Cumpănașu! Alegerea pre…

4 PSD băgase statu-n buzunar! Fata lui Bădălău a încasat de la CNAIR sporuri ilegale de 75% din salariu

5 Încep să „transpire” primele cifre din sondaje. La PSD se mizează totul pe prezența scăzută

recomandări

Te ia DNA: Cristian Poteras

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cea mai faimoasă pisicuță de pe internet