Rezultate preliminare ale anchetei în scandalul privind miliardul de dolari dispărut la Chișinău

Rezultate preliminare ale anchetei în scandalul privind miliardul de dolari dispărut la Chișinău

În perioada 2012-2014, a existat un efort coordonat și disimulat pentru preluarea controlului asupra Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank din Chișinău, potrivit unui comunicat al Băncii Naționale a Republicii Moldova (BNM), care citează rezultatele investigațiilor preliminare ale companiei americane de audit Kroll, angajată de guvernul moldovean pentru a da de urma a 1 miliard de dolari care s-au 'evaporat' anul trecut, relatează miercuri mass-media locale, între care Jurnal.md și Unimedia. Banca Națională a Moldovei (BNM) a anunțat că va remite acest raport Kroll organelor de anchetă ale Republicii Moldova.

Potrivit BNM, 'pentru a masca natura adevărată a tranzacțiilor a fost maximizat volumul de credite acordate' de către cele trei bănci. ' În consecință, a avut loc deteriorarea bruscă a situației financiare a acestora, înregistrându-se creanțe și credite dubioase în sumă de 13,3 miliarde lei', după cum au stabilit experții companiei americane de credit.

BNM a declarat că, potrivit recomandărilor Kroll, va fi organizat un nou concurs de selecție a unei companii internaționale care să efectueze cea de-a doua fază a anchetei.

'Principalul scop al acestor demersuri va fi colectarea probelor necesare pentru a începe recuperarea activelor. Totodată, aceste acțiuni de investigație, deși foarte complexe și de lungă durată, vor fi foarte utile pentru identificarea beneficiarilor finali ai fondurilor deturnate, concomitent cu asigurarea recuperării activelor', se mai spune în comunicatul BNM.

Un scandal financiar de proporții zdruncină de la începutul anului Republica Moldova, după ce BNM a descoperit că cele trei instituții financiare, reprezentând aproximativ o treime din activele bancare ale țării, au acordat împrumuturi în valoare totală de 1 miliard de dolari, sau 15% din Produsul Intern Brut (PIB).

Nu se știe cine sunt beneficiarii acestor fonduri; bani au dispărut, se pare, pur și simplu.

'Nu-mi pot explica cum se poate să furi o sumă atât de mare într-o țară atât de mică', a exclamat recent șeful misiunii Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola.

Premierul moldovean Chiril Gaburici declarase anterior că raportul companiei americane Kroll nu va fi făcut public până la finalizarea anchetei de către organele de drept ale republicii. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...