Rusia, cu privirea îndreptată spre R. Moldova (generalul Philip Breedlove)

Republica Moldova, situată între România și Ucraina, este una din țările asupra cărora Rusia își îndreaptă privirea, după Ucraina, a avertizat comandantul suprem al Forțelor aliate ale NATO în Europa (SACEUR), generalul american Philip Breedlove, potrivit AFP.

"Ce este de supravegheat, sunt locurile unde o campanie mediatică puternică" susținută de Rusia "este pe cale să fie pusă în aplicare", a declarat generalul, de asemenea șef al Comandamentului european al armatei SUA, în cursul unei audieri în Congresul de la Washington.

"Și este ce se întâmplă mai ales în R. Moldova", a continuat el. R. Moldova are în prezent un guvern prooccidental și "în Transnistria se află trupe rusești tocami pentru a împiedica R. Moldova să se îndrepte spre Vest", a reamintit Philip Breedlove.

Transnistria, teritoriu în estul R. Moldova cu o populație de 500.000 de locuitori, a câștigat, cu sprijinul Rusiei, un scurt război de independență, niciodată recunoscută de comunitatea internațională.

Generalul Breedlove a subliniat însă că, pentru moment, Ucraina rămâne ținta cea mai evidentă a Rusiei.

"Cred că nimeni nu poate fi sigur că Vladimir Putin și-a atins (deja) obiectivele" în ce privește această țară, a mai declarat el.

Philip Breedlove nu a oferit detalii legate de opțiunile propuse de Pentagon președintelui Barack Obama privind eventuala furnizare de arme Ucrainei.

"Această discuție este foarte importantă", dar în fața Rusiei trebuie folosite în același timp toate mijloacele de presiune, militare, economice și de contra-propagandă, a ținut el să menționeze.

Fostă republică sovietică, R. Moldova, cu o populație de 3,5 milioane de locuitori, este cea mai săracă țară din Europa. La alegerile legislative din 30 noiembrie, partidele proeuropene au reușit să devanseze formațiunile politice proruse, reamintește AFP.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cel mai mare furt comis vreodată de un român tocmai s-a mușamalizat. Țara a pierdut peste un miliard de dolari

2 O să aveți un șoc când veți afla cine sunt...

3 Informație / Președintele pregătește din umbră o mutare care poate îngropa definitiv PSD

4 Un erou în locul lui Arafat?

5 În afacerea „10 august 2018” a venit și vremea decontării vinovățiilor individuale

recomandări

Te ia DNA: Laura Corina Georgescu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Avem apă pe Marte. Dar viață?