Rusia, cu privirea îndreptată spre R. Moldova (generalul Philip Breedlove)

Rusia, cu privirea îndreptată spre R. Moldova (generalul Philip Breedlove)

Republica Moldova, situată între România și Ucraina, este una din țările asupra cărora Rusia își îndreaptă privirea, după Ucraina, a avertizat comandantul suprem al Forțelor aliate ale NATO în Europa (SACEUR), generalul american Philip Breedlove, potrivit AFP.

"Ce este de supravegheat, sunt locurile unde o campanie mediatică puternică" susținută de Rusia "este pe cale să fie pusă în aplicare", a declarat generalul, de asemenea șef al Comandamentului european al armatei SUA, în cursul unei audieri în Congresul de la Washington.

"Și este ce se întâmplă mai ales în R. Moldova", a continuat el. R. Moldova are în prezent un guvern prooccidental și "în Transnistria se află trupe rusești tocami pentru a împiedica R. Moldova să se îndrepte spre Vest", a reamintit Philip Breedlove.

Transnistria, teritoriu în estul R. Moldova cu o populație de 500.000 de locuitori, a câștigat, cu sprijinul Rusiei, un scurt război de independență, niciodată recunoscută de comunitatea internațională.

Generalul Breedlove a subliniat însă că, pentru moment, Ucraina rămâne ținta cea mai evidentă a Rusiei.

"Cred că nimeni nu poate fi sigur că Vladimir Putin și-a atins (deja) obiectivele" în ce privește această țară, a mai declarat el.

Philip Breedlove nu a oferit detalii legate de opțiunile propuse de Pentagon președintelui Barack Obama privind eventuala furnizare de arme Ucrainei.

"Această discuție este foarte importantă", dar în fața Rusiei trebuie folosite în același timp toate mijloacele de presiune, militare, economice și de contra-propagandă, a ținut el să menționeze.

Fostă republică sovietică, R. Moldova, cu o populație de 3,5 milioane de locuitori, este cea mai săracă țară din Europa. La alegerile legislative din 30 noiembrie, partidele proeuropene au reușit să devanseze formațiunile politice proruse, reamintește AFP.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Mare lovitură pentru Kremlin. Kârgâzstan și Kazahstan adoptă alfabetul latin, renunță la cel chirilic: „Russkiy Mir se destramă”

2 Lovitură sub centură pentru Putin de la aliatul său, Lukașenko

3 SUA răspund Rusiei cu USS Gerald R. Ford - cel mai modern și scump portavion construit vreodată. Nava, pregătită de prima misiune

4 Moarte stupidă pentru un fotomodel, în camera de hotel. Tânăra a confundat ușa de la toaletă

5 „Regrupare tactică” la Lîman. Forțele de ocupație fug mâncând pământul. Kievul spune că toate căile de acces sunt ”sub controlul focului” ucrainean