Rusia va furniza până la opt reactoare nucleare Africii de Sud

Rusia va furniza până în 2023 până la opt reactoare nucleare Africii de Sud în cadrul unui parteneriat strategic în domeniul energiei nucleare semnat între cele două țări, a anunțat luni Agenția rusă pentru energie atomică Rosatom, relatează AFP.

Livrarea acestor reactoare va permite punerea în funcțiune a primei centrale nucleare bazate pe tehnologie rusă în exploatarea pe continentul african și ar urma să conducă la comenzi ce pot ajunge până 10 miliarde de dolari pentru întreprinderile locale, anunțat Rosatom, potrivit unui comunicat.

La rândul său, directorul Rosatom, Serghei Kirienko, a estimat valoarea totală a contractului între 40 și 50 miliarde de dolari. 'Un reactor costă aproximativ cinci miliarde de dolari. Ținând cont de diferite condiții, costul a opt unități poate fi evaluat între 40 și 50 miliarde de dolari', a declarat el pentru agenția de presă rusă Itar-Tass.

Acordul, care a fost semnat în cursul unei conferințe a AIEA la Viena, prevede de asemenea parteneriate între cele două țări în domeniul energiei nucleare, din care un ajutor pentru construirea de infrastructuri în Africa de Sud și formarea de specialiști africani în universități ruse.

'Sunt convinsă că parteneriatul cu Rusia va permite Africii de Sud să realizeze ambițiosul program de creare până în 2030 de noi centrale nucleare pe baza unei tehnologii moderne și fiabile', a declarat ministrul sud-african al energiei, Tina Joemat-Pettersson. Africa de Sud nu dispune în prezent decât de o singură centrală nucleară. Punerea în funcțiune a unor noi reactoare rusești este prevăzută pentru 2023.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Măcelul din 10 august 2018 a avut loc la comanda lui Dragnea, cu complicitatea ministrului de Inter…

2 LIVE Peste 50.000 de români au votat deja în diaspora / GRAFIC Prezența la urne, mai mare decât în primul tur a…

3 VIDEO ALERTĂ / Rareș Bogdan, mesaj de ultimă oră! „Azi începe pedepsirea făptașilor măcelului din 10 august!”

4 Mesajul diasporei pentru Dăncilă!

5 BREAKING Diaspora dă cu votul în Dăncilă de-i zbârnâie mațele! S-au deschis și urnele din UK

recomandări

Te ia DNA: Huja Gheorghe

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Burgeri în cele mai ciudate ipostaze