Rusia va furniza până la opt reactoare nucleare Africii de Sud

Rusia va furniza până la opt reactoare nucleare Africii de Sud

Rusia va furniza până în 2023 până la opt reactoare nucleare Africii de Sud în cadrul unui parteneriat strategic în domeniul energiei nucleare semnat între cele două țări, a anunțat luni Agenția rusă pentru energie atomică Rosatom, relatează AFP.

Livrarea acestor reactoare va permite punerea în funcțiune a primei centrale nucleare bazate pe tehnologie rusă în exploatarea pe continentul african și ar urma să conducă la comenzi ce pot ajunge până 10 miliarde de dolari pentru întreprinderile locale, anunțat Rosatom, potrivit unui comunicat.

La rândul său, directorul Rosatom, Serghei Kirienko, a estimat valoarea totală a contractului între 40 și 50 miliarde de dolari. 'Un reactor costă aproximativ cinci miliarde de dolari. Ținând cont de diferite condiții, costul a opt unități poate fi evaluat între 40 și 50 miliarde de dolari', a declarat el pentru agenția de presă rusă Itar-Tass.

Acordul, care a fost semnat în cursul unei conferințe a AIEA la Viena, prevede de asemenea parteneriate între cele două țări în domeniul energiei nucleare, din care un ajutor pentru construirea de infrastructuri în Africa de Sud și formarea de specialiști africani în universități ruse.

'Sunt convinsă că parteneriatul cu Rusia va permite Africii de Sud să realizeze ambițiosul program de creare până în 2030 de noi centrale nucleare pe baza unei tehnologii moderne și fiabile', a declarat ministrul sud-african al energiei, Tina Joemat-Pettersson. Africa de Sud nu dispune în prezent decât de o singură centrală nucleară. Punerea în funcțiune a unor noi reactoare rusești este prevăzută pentru 2023.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Propagandiştii Kremlinului, supăraţi că tinerii ruşi nu vor să moară în războiul lui Putin: „Avem 150 de milioane de oameni. Câţi dintre ei luptă în D…

2 Aviația militară ucraineană a efectuat cel mai masiv atac de la începutul invaziei

3 The Times / Disperare la Kremlin! Armata Rusiei, aproape de o înfrângere umilitoare în sudul Ucrainei!

4 „Ucigașul de blindate” / Un sergent ucrainean a spulberat 16 „unități” ale armatei ruse, cu sistemele antitanc Stugna și Javelin

5 Era intimă cu Lavrov! / Jurnalista rusă Daria Aslamova, arestată pentru spionaj în Kosovo