Shinzo Abe i-a scris lui Vladimir Putin că nu va fi prezent la ceremoniile de pe 9 mai de la Moscova

Premierul japonez Shinzo Abe i-a trimis o scrisoare președintelui rus Vladimir Putin în care îl informează că nu va fi în măsură să asiste la ceremoniile de pe 9 mai de la Moscova pentru marcarea împlinirii a 70 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa, relatează joi agenția Kyodo. ''Scrisoarea informează în legătură cu intenția lui Abe de a nu participa la ceremonii, din cauza programului'', a declarat șeful de cabinet, Yoshihide Suga, într-o conferință de presă, fără să ofere mai multe detalii în legătură cu conținutul scrisorii.

Marți, Suga a afirmat că premierul Abe, care a fost invitat la ceremonii, a decis să nu meargă la Moscova, ci în parlamentul țării (Dietă), și să se ocupe de alte probleme după întoarcerea sa dintr-o vizită oficială de opt zile în Statele Unite pe 3 mai.

Ambasadorul japonez în Rusia, Chikahito Harada, va reprezenta Japonia la ceremonii în numele premierului Abe.

Japonia l-a invitat într-o vizită pe Putin, dar ea a fost amânată anul trecut din cauza anexării peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, demers ce a fost condamnat de către Tokyo și alți membri ai comunității internaționale. Suga a precizat că încă nu a fost luată o decizie privind reprogramarea vizitei lui Putin.

Din cauza implicării Rusiei în criza din Ucraina, președintele american Barack Obama a decis să nu participe la ceremoniile de pe 9 mai de la Moscova. Președinta sud-coreeană Park Geun Hye nu va participa probabil nici ea.

În schimb, președintele chinez Xi Jinping intenționează să participe.

Liderul nord-coreean Kim Jong-un, invitat și el la ceremoniile de la Moscova și care își confirmase participarea, și-a anulat deplasarea în Rusia. ''El nu poate veni (la Moscova). A luat decizia de a rămâne la Phenian. Decizia lui este legată de probleme interne și ne-a fost transmisă prin canale diplomatice'', a declarat Vladimir Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, potrivit agenției Tass. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Mă doare în pulă pe mine. Nu mor caii când vor câinii“ / Acesta este PSD, oameni buni! Director de instit…

2 Citiți! Iată de ce nu cred oamenii „datele oficiale”! O porcărie ordinară, ținută 30 de ani „sub capac”, în Ma…

3 FOTO / Priviți, rafturile mai multor magazine mari din București, golite pe fondul isteriei mediatice generate d…

4 Încă o clasare de răsunet. După 7 ani de anchetă, DIICOT a închis dosarul cu prejudiciu de 30 de milioane de e…

5 Date noi / FOTOGALERIE Cum arată rafturile a trei supermarketuri din București, după ce unii bucureșteni au înce…

recomandări

Te ia DNA: Laura Corina Georgescu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tesla lansează primul SUV - Model X