Steinmeier: Nu este sigur că summitul de la Minsk privind Ucraina va avea loc miercuri

Steinmeier: Nu este sigur că summitul de la Minsk privind Ucraina va avea loc miercuri

Summitul ce va reuni la Minsk liderii rus, ucrainean, francez și german și va fi consacrat crizei ucrainene ''nu este sigur că va avea loc miercuri'', a avertizat luni ministrul de externe german Frank-Walter Steinmeier, aflat la Bruxelles, informează AFP.

''Sperăm că punctele aflate încă în suspensie vor fi putea fi soluționate'', a spus Steinmeier, referindu-se la rezervele exprimate duminică de președintele rus Vladimir Putin.

Cancelaria germană a anunțat duminică, după o teleconferință a liderilor Franței, Germaniei, Rusiei și Ucrainei, că o reuniune a acestora este prevăzută pentru miercuri la Minsk, în capitala belarusă, într-o nouă încercare de a găsi o soluție pentru conflictul din estul ucrainean și a evita astfel 'un război total'. Președintele rus a confirmat, potrivit TASS, că o reuniune cu cancelarul german Angela Merkel și cu omologii lui de la Paris și Kiev va avea loc la 11 februarie, la Minsk, dacă ei vor reuși până atunci să cadă de acord 'asupra unor puncte' legate de planul de pace pentru Ucraina.

Planul propus de Paris și Berlin vizează o autonomie mai largă acordată regiunilor rebele (Donețk și Lugansk). El se bazează pe linia actuală a frontului și prevede o zonă demilitarizată cu o lățime de 50 — 70 km de-a lungul acestei linii. Totuși, încă există o serie de chestiuni în suspensie, mai ales 'statutul teritoriilor' ocupate de separatiștii proruși, 'controlul frontierelor' și 'retragerea armamentului greu', potrivit presei franceze, care citează surse apropiate președintelui Francois Hollande.

Summitul cvadripartit de la Minsk este prefațat, luni, de o reuniune a adjuncților miniștrilor de externe din Germania, Franța, Ucraina și Rusia găzduită de Berlin, diplomații încercând să elaboreze proiectul unui plan de pace ce va reprezenta baza discuțiilor de miercuri între liderii celor patru state.

Aceste demersuri fac parte din inițiativa de pace 'a ultimei șanse' lansată săptămâna trecută de președintele francez și cancelarul german în contextul degradării situației din estul Ucrainei.

Francois Hollande și Angela Merkel s-au aflat joi la Kiev și vineri la Moscova, pentru discuții cu Petro Poroșenko și Vladimir Putin, discuții care au durat peste 10 ore. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa arată Sharapova în realitate. Restul e photoshop și iluzie...

2 Așa o fi?

3 ...

4 ...

5 Progresista Maia Sandu ocolește discret cuvântul „unire” în mesajul de 1 Decembrie