ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 21 NOIEMBRIE

ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 21 NOIEMBRIE

Lumea civilizată trebuie să apere Ucraina, Republica Moldova și Georgia, dreptul acestor țări de a-și decide singure opțiunile politice, a declarat secretarul general al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Jens Stoltenberg, în timpul vizitei sale în Estonia. Potrivit lui Stoltenberg, prezența NATO în republicile baltice trebuie întărită.

* Polonia intenționează să cumpere 40 de rachete de croazieră americane AGM-158B JASSM, cu tehnologie stealth. Această tranzacție va costa Varșovia cel puțin 250 milioane de dolari, ținând cont de o reducere de 50%. Rachetele, în ultima modificare JASSM-ER, pot lovi ținte la o distanță de până la 960 de kilometri. Datorită sistemelor de ghidare, o astfel de rachetă poate lovi o țintă cu o precizie de trei metri.

* Partidul anti-UE britanic UKIP a câștigat un al doilea loc în parlament vineri, învingând conservatorii primului ministru David Cameron într-un scrutin special cu șase luni înainte de ceea ce se anunță a fi o luptă strânsă în alegerile naționale. Mark Reckless, candidatul UKIP, Partidul Independenței Regatului Unit, a fost un parlamentar conservator până când a dezertat în septembrie.

* În plină criză economică, Olanda 'se pregătea pentru tot ce-i mai rău', elaborând un 'plan secret' pentru ieșirea din zona euro și revenirea la fosta sa monedă, guldenul. 'Olanda era pregătită pentru tot ce-i mai rău', a declarat ministrul olandez al finanțelor, precizând că acea perioadă de profundă criză economică a fost depășită și că acum el dorește să se concentreze pe creștere în Europa.

* Comisarul european pentru economie digitală Guenther Oettinger a apărat drepturile de acces ale utilizatorilor la World Wide Web într-un live chat cu agenția DPA joi, în timp ce a insistat asupra problemelor fierbinți privind neutralitatea internetului și legea drepturilor de autor. "Fiecare utilizator trebuie să se bazeze pe o conexiune stabilă la internet", a declarat Oettinger într-o sesiune live de întrebări-răspunsuri cu internauți. "Aceasta este ceva ce noi încercăm să realizăm prin intermediul conceptului de neutralitate a internetului".

* Pasagerii unui tren Eurostar Londra-Bruxelles au petrecut noaptea de joi spre vineri în tren, imobilizați la Lambersart, în nordul Franței, după o dublă ruptură a cablurilor de tensiune care a provocat și întârzierea cu peste șase ore a unui Eurostar pe ruta Londra-Paris, informează vineri compania. 'Există două rupturi ale cablurilor de tensiune, ceea ce este extrem de rar', a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Eurostar contactat prin telefon.

* Un avion al companiei aeriene All Nippon Airways (ANA) cu 192 de persoane la bord care a decolat vineri din Filipine cu destinația Japonia a fost forțat să se întoarcă pe aeroportul din Manila după ce în cabina de zbor a fost semnalat fum, a afirmat compania aeriană. Nicio persoană nu a fost rănită în rândul celor 182 de pasageri și 10 membri ai echipajului, a precizat sursa citată.

* O femeie din trei a fost victimă a violențelor conjugale în lume, scrie Organizația Mondială a Sănătății (OMS) într-o serie de studii publicate vineri. În pofida atenției crescute acordate în ultimii ani combaterii violențelor împotriva femeilor și fetelor, acestea rămân încă la un nivel 'inacceptabil', potrivit OMS, care consideră că eforturile de până acum sunt insuficiente.

* Camera inferioară a parlamentului nipon a fost dizolvată oficial vineri în cadrul unei sesiuni plenare cu privire la decizia premierului Shinzo Abe, care dorește organizarea de alegeri generale anticipate în luna decembrie. La doi ani după sosirea sa la putere și cu doi ani înainte de încheierea mandatului, premierul Shinzo Abe a declarat că a considerat necesar să facă uz de acest drept de a dizolva camera inferioară a parlamentului, formată din 480 de deputați, luând 'decizia dificilă' de a reveni asupra unei legi adoptate în 2012 cu privire la evoluția 'TVA-ului nipon'.

* Directorul CIA John Brennan a ordonat restructurarea celebrei agenții de spionaj care ar putea schimba considerabil modul de funcționare al organizației sale, au informat joi surse oficiale. Într-un mesaj adresat angajaților CIA datată 24 septembrie, John Brennan a declarat că este timpul 'să privim cu atenție și sincer' dacă agenția are nevoie să fie restructurată pentru a deveni mai eficientă.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…