ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 19 DECEMBRIE

ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 19 DECEMBRIE

Legea pentru susținerea libertății Ucrainei (Freedom Support Act of 2014), promulgată de președintele american Barack Obama și care presupune noi sancțiuni împotriva Rusiei, riscă să submineze pentru mult timp cooperarea normală dintre Moscova și Washington, a declarat ministrul de externe rus Serghei Lavrov, într-o discuție telefonică avută cu omologul său american John Kerry.

Foto: (c) Niu Xiaolei / XINHUA ARHIVA

* Marea Britanie ar putea permite pentru prima dată femeilor din armată să participe la luptele directe din teatrele de operațiuni din 2016, a declarat vineri ministrul britanic al apărării Michael Fallon, anunțând o decizie care ar aduce armata britanică în rândul altor forțe occidentale care permit acest lucru. Ministerul Apărării a anunțat că femeile se află cu un pas mai aproape de a li se permite să se alăture unităților de luptă din teren după o revizuire care a stabilit că grupurile mixte nu ar submina coeziunea trupelor. Însă, a precizat acesta, este nevoie de o analiză mai profundă înainte ca admiterea femeilor în astfel de unități să primească undă verde.

* Un om de afaceri disperat a fost arestat vineri dimineață la Madrid după ce a intrat în sediul Partidului Popular, la putere în Spania, cu o mașină la bordul căreia se găseau două butelii cu gaz care nu au explodat, a anunțat poliția. 'Un bărbat a intrat cu mașina în fațada sediului Partidului Popular din Madrid, pe strada Genova. El avea la bord două butelii cu gaz și un dispozitiv exploziv' care nu au explodat, a declarat o purtătoare de cuvânt a poliției din Madrid. 'Nicio persoană nu a fost rănită', a mai spus ea.

* Marocanii rămân în continuare cel mai mare grup extracomunitar afiliat la sistemul de securitate socială din Spania, în timp ce românii reprezintă cel mai mare grup din UE care face parte din această categorie în Spania, potrivit cifrelor oficiale publicate joi la Madrid. În total 187.575 de marocani erau afiliați la sistemul de securitate socială din Spania la sfârșitul lunii noiembrie, a informat Ministerul spaniol al Muncii și Securității Sociale. Din totalul străinilor care fac parte din această categorie, 625.103 provin din Uniunea Europeană, dintre care 268.351 sunt români.

* Luxemburgul a renunțat la disputa sa cu Comisia Europeană, căreia refuza de mai multe luni să îi furnizeze informații cu privire la unele dintre practicile sale fiscale, precum acordurile anticipate aflate în centrul scandalului LuxLeaks, a anunțat joi premierul luxemburghez Xavier Bettel, pe marginea Consiliului European de la Bruxelles. Luxemburgul va furniza Comisiei lista de acorduri fiscale anticipate, sau 'rulings' luxemburgheze, dar și cea cu beneficiarii regimului de impozitare a veniturilor din proprietatea intelectuală, după cum i-a fost solicitat, a anunțat Bettel.

* Operațiunile SUA împotriva unor 'ținte de mare valoare (high value targets, HVT)', precum loviturile dronelor care au vizat responsabili ai Al-Qaida, au avut un efect 'limitat' asupra talibanilor în Afganistan, estima CIA într-un raport datat 7 iulie 2009 și publicat joi pe site-ul WikiLeaks. Agenția însă a admis că aceste operațiuni au avut efecte 'negative', pentru că ele pot 'crește nivelul de susținere' pentru insurgenți și face ca guvernul țării implicate să 'neglijeze alte aspecte ale strategiei sale' împotriva rebelilor.

* Poliția britanică a anunțat joi că investighează posibila ucidere a trei băieți de către o rețea de pedofilie în care ar fi fost implicați politicieni și instituții publice în anii 1980-1990. O presupusă victimă a abuzurilor sexuale, identificat sub numele de Nick, a acuzat deputați și alte personalități de prim plan că ar avea legătură cu uciderea a trei copii, cu vârste cuprinse între șapte și 16 ani, care ar fi avut loc între mijlocul anilor '70 și mijlocul anilor '80.

AGERPRES/(AS — editor: Florin Ștefan)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu