ȘTIRILE SERII - POLITICI INTERNAȚIONALE - ROMÂNIA ÎN LUME - 30 DECEMBRIE

ȘTIRILE SERII - POLITICI INTERNAȚIONALE - ROMÂNIA ÎN LUME - 30 DECEMBRIE

Comunitățile maghiare din țările vecine Ungariei au interesul de a exista relații normale între aceasta și vecinii săi, iar pentru îmbunătățirea situației comunității etnice maghiare din România sunt necesare eforturi suplimentare, a declarat marți ministrul afacerilor externe și comerțului ungar Peter Szijjarto.

''Realizările comune pot construi un anumit grad de încredere, permițând acestor țări (vecine Ungariei, n.r.) să soluționeze ceea ce par a fi dispute dure'', a spus Szijjarto. El a remarcat că ''România este un partener strategic pentru Ungaria și a doua sa mare piață de export, după Germania'', referindu-se la relațiile economice dintre Budapesta și București.

* Un cargobot sub pavilion moldovenesc, ce navighează în apropierea insulei grecești Corfu și la bordul căruia se presupune că s-ar afla sute de imigranți, a transmis marți un semnal de pericol. Doi oficiali greci au confirmat că a fost recepționat un semnal de pericol emis de nava 'Blue Sky M', iar în prezent o navă a Gărzii de Coastă grecești și un elicopter militar se îndreaptă către nava aflată în dificultate. Nu se cunoaște motivul ce a determinat echipajul să emită acest semnal, dar mass-media greacă afirmă că printre cei circa 400 de imigranți de la bordul navei s-ar afla și persoane înarmate.

* Trei persoane și-au pierdut viața în ultimele ore în nord-vestul Bulgariei în urma valului de frig cu temperaturi de până la—11 grade și căderilor abundente de zăpadă. Autoritățile de la Sofia au declarat în cursul nopții stare de urgență în mai multe orașe din partea de nord-vest a țării, unde zăpada și viscolul au paralizat traficul și a provocat numeroase pene de curent. Viscolul a afectat și partea de sud-vest a țării, unde marți sute de autoturisme au rămas blocate în nămeți.

* Miza alegerilor legislative anticipate programate la 25 ianuarie o reprezintă 'menținerea țării în Europa', a afirmat marți premierul grec conservator Antonis Samaras, într-o aluzie la o posibilă victorie a stângii radicale reprezentate de formațiunea Syriza. Trebuie să intrăm 'în lupta electorală cu responsabilitate' pentru că 'de această luptă depinde menținerea țării în Europa', a declarat el cu ocazia unei întâlniri cu președintele republicii Carolos Papoulias.

* Ministerul rus de Externe a acuzat Ucraina și Republica Moldova de impunerea unei blocade economice împotriva Transnistriei, într-un raport intitulat ''Evenimente majore ale politicii externe ruse în 2014''. "În scopul neutralizării blocadei instituite de Kiev și Chișinău împotriva comerțului extern și a legăturilor umanitare ale Transnistriei, Rusia acordă o atenție specială măsurilor pentru consolidarea asistenței financiare și a sprijinului social-economic pentru Tiraspol", se menționează în document. Chișinăul a respins în mod repetat acuzațiile privind instituirea unei blocade economice împotriva Transnistriei, argumentând că dimpotrivă a făcut eforturi continue pentru a simplifica activitatea agenților economici din regiunea transnistreană.

* Ministerul eston de Externe l-a convocat marți pe ambasadorul Rusiei la Tallinn pentru a-i înmâna o notă de protest după ce un avion de transport al aviației militare ruse a încălcat spațiul aerian al Estoniei. Potrivit armatei estone, în cursul zilei de joi, un avion de tipul AN-72 a pătruns fără autorizație în spațiul aerian al Estoniei circa 2 kilometri. În schimb, armata rusă susține că respectivul avion, ce zbura între Sankt Petersburg și enclava Kaliningrad, nu a ieșit deloc din spațiul aerian internațional de deasupra Mării Baltice. Un alt incident de acest fel s-a petrecut pe 9 decembrie, când Estonia a denunțat încălcarea spațiului ei aerian de un avion de recunoaștere IL-20 aparținând armatei ruse, aparat ce se deplasa de asemenea în direcția enclavei Kaliningrad, și atunci Moscova negând orice neregulă.

* Un avion de tipul Airbus 320 al companiei indoneziene AirAsia a ieșit din cadrul pistei la aterizarea pe aeroportul filipinez Kalibe din cauza vremii nefavorabile, dar niciuna dintre persoanele aflate la bord nu a fost rănită. Avionul a aterizat în condiții de vânt puternic, zona fiind afectată în prezent de furtuna tropicală Jangmi. Decolarea din capitala Manila a fost anterior întârziată două ore în așteptarea ameliorării condițiilor meteo. Incidentul survine la două zile după ce un alt Airbus 320 al aceleiași companii s-a prăbușit duminică în Marea Java cu 162 de persoane la bord. După două zile de căutări, marți au fost descoperite fragmente ale aparatului și au fost recuperate peste 40 de cadavre.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”