ȘTIRILE SERII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 13 OCTOMBRIE

ȘTIRILE SERII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 13 OCTOMBRIE

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, l-a numit luni în funcția de ministru al apărării pe Stepan Poltorak, șeful Gărzii Naționale formate din voluntari angajați de partea armatei în estul separatist prorus, a anunțat președinția. Președintele Poroșenko va supune votului parlamentului candidatura lui Stepan Poltorak (49 de ani).

Foto: (c) Yin Bogu/ XINHUA FLUX

Poltorak urmează să-l înlocuiască pe Valeri Gheletei, care a demisionat duminică, se precizează pe site-ul oficial al președinției ucrainene. Votul deputaților ucraineni pentru aprobarea acestei candidaturi ar urma să aibă loc marți.

* Distrugerea unui singur jeep al grupării Statul Islamic poate costa armata americană o jumătate de milion de dolari, se arată într-un articol publicat de Le Courrier International, ce preia o analiză despre rezultatele raidurilor americane împotriva jihadiștilor din Irak și Siria întocmită săptămâna trecută de Foreign Policy. Publicația americană argumentează în analiza sa că această campanie militară este ineficientă. După aproape două luni de raiduri aeriene, aviația americană a reușit să distrugă doar 'două tancuri, trei vehicule blindate de recunoaștere Humvee, un buldozer și un vehicul neidentificat'.

* Curtea Supremă din Austria a confirmat luni pedeapsa de închisoare cu executare pentru fostul ministru conservator de interne Ernst Strasser, condamnat pentru corupție după ce a fost victima unei înscenări a unei echipe de jurnaliști de la publicația britanică Sunday Times în 2011, în perioada când era eurodeputat, într-un scandal supranumit 'bani pentru amendamente'. Conform deciziei definitive a Curții Supreme, Strasser (58 de ani) va trebui să execute trei ani de închisoare pentru că a acceptat să înainteze, în schimbul unor bani, amendamente la legi europene în 2010 și 2011, notează AFP.

* Partidul GERB al fostului premier bulgar Boiko Borisov (de dreapta) și Partidul Socialist (BSP) au afirmat luni că împărtășesc aceeași poziție în legătură cu patru dintre cele 18 priorități naționale aflate pe lista GERB, care a câștigat alegerile legislative anticipate din 5 octombrie, însă care are nevoie de un partener de coaliție pentru a forma un guvern stabil. Rezultatele negocierilor de peste patru ore au fost făcute publice în cadrul unei conferințe de presă comune a celor două partide.

* Miniștrii europeni ai sănătății au fost invitați să participe joi, la Bruxelles, la o 'reuniune tehnică' privind întărirea controalelor pe aeroporturi în cazul pasagerilor care provin din țările africane afectate de Ebola, a anunțat luni președinția italiană a Consiliului UE. Întâlnirea vizează 'coordonarea acțiunilor statelor membre' privind acest aspect al dosarului, în absența pentru moment a unui consens privind oportunitatea de depistare a Ebola la sosirea în Europa, a adăugat președinția. Londra este singura capitală a UE care a introdus joi controalele la sosirea în principalele aeroporturi și gări, urmând exemplele american și canadian.

* Winnie Madikizela-Mandela, a doua soție a fostului lider sud-african Nelson Mandela, de care acesta a divorțat în 1996, va fi supusă unei operații chirurgicale, a anunțat luni Zindzi, fiică a celor doi, pe contul său de Twitter. 'Îi urez mamei mele însănătoșire grabnică și succes la operație. Te voi iubi mereu', a notat în postarea sa Zindzi Mandela, una dintre cele două fiice ale cuplului Mandela.

* Ambulanțe și medici cu costume de protecție vor fi trimise la domiciliul persoanelor din Marea Britanie suspectate de infectare cu virusul Ebola, a anunțat luni Ministerul Sănătății britanic. Prin această măsură se va evita situația în care un pacient infectat de virus se deplasează la spital, unde există riscul să contamineze alte persoane. Pentru a se încerca să se depisteze cât mai curând și de la distanță febra hemoragică, orice persoană care apelează 111, numărul dedicat urgențelor medicale obișnuite, și care prezintă simptome suspecte va fi supusă unei examinări.

* Canalele de televiziune britanice au propus luni ca Nigel Farage, liderul formațiunii eurofobe UKIP, să participe la una dintre dezbaterile care vor fi organizate înaintea alegerilor legislative din mai 2015. Farage ar urma astfel să se alăture liderilor celor trei partide tradiționale din Marea Britanie 'ca recunoaștere a schimbărilor din peisajul politic' al țării. UKIP a ieșit în frunte la alegerile europene din mai din Regatul Unit, iar săptămâna trecută a ajuns, în premieră, în Parlamentul britanic, după victoria reprezentantului său Douglas Carswell în alegerile legislative parțiale din circumscripția Clacton (est), alegeri pe care le-a provocat el însuși, demisionând din Partidul Conservator la sfârșitul lunii august.

AGERPRES/(AS — autor: Florin Ștefan, editor: Tudor Martalogu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...