SUA: 14.000 de fotografii de la închisorile secrete CIA, inclusiv din România, deținute de autoritățile americane

SUA: 14.000 de fotografii de la închisorile secrete CIA, inclusiv din România, deținute de autoritățile americane

Procurori militari americani au aflat în acest an despre un număr impresionant de fotografii - circa 14.000 - de la închisorile secrete ale Agenției Centrale de Informații (CIA) de pe teritoriul altor țări, inclusiv din România, în timp ce analizau materialul strâns pentru ancheta Senatului SUA privind programul de interogare al CIA a suspecților de terorism, au declarat oficiali americani, relatează Washington Post.

Imaginile, în format electronic, prezintă cadre din interiorul și exteriorul închisorilor în care CIA a reținut suspecți Al-Qaida după atentatele de la 11 septembrie din SUA, însă nu prezintă interogatorii ale deținuților, inclusiv torturarea unor suspecți care au fost supuși unor tehnici brutale, precum simularea înecului.

Cele mai multe fotografii prezintă închisori secrete din Thailanda, Afganistan și Polonia. Există mai puține fotografii de la închisorile din România și Lituania, care au fost folosite printre ultimele, înainte de a fi închise în 2006.

În imagini se pot vedea deținuți dezbrăcați în timpul transportului, au afirmat oficiali americani, care au făcut aceste declarații sub rezerva anonimatului. Fotografiile arată de asemenea membri ai personalului CIA și ai serviciilor de informații străine, precum și pe psihologii Bruce Jessen și James Mitchell, doi dintre arhitecții programului de interogare.

Washington Post afirmă că guvernul american se va opune probabil oricărei solicitări de a preda fotografii cu ofițeri CIA sau alți membri ai personalului, argumentând că securitatea acestora ar putea fi pusa în pericol. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Noi amănunte picante

2 Și ăsta a fost pilos? / „Tatăl meu avea o funcție politică destul de importantă”

3 Protestul arestatului Dide capătă sens / A sunat din pușcărie pentru a face publică poveste unui IT-ist care s-a…

4 Așa o fi?

5 S-a întâmplat în Germania!