SUA, îngrijorate de operațiunile rusești în apropierea cablurilor submarine de telecomunicații (NYT)

Prezența unor submarine și nave spion rusești în apropierea cablurilor submarine prin care se realizează cea mai mare parte a traficului telecomunicațiilor globale prin internet provoacă îngrijorarea oficialilor americani în legătură cu faptul că Rusia ar putea plănui să taie aceste linii în perioade de conflict, a scris cotidianul american The New York Times (NYT), în ediția de duminică, preluat de Reuters.

Conform publicației, nu există dovezi că navele rusești ar fi tăiat aceste cabluri, însă îngrijorările Pentagonului reflectă preocuparea în creștere a oficialilor americani și din state aliate cu privire la prezența militară tot mai activă a Rusiei în lume. 

Cotidianul citează comandanți de marină și responsabili din serviciile de informații care afirmă că monitorizează o activitate semnificativ mai crescută a Rusiei de-a lungul traseelor cunoscute ale cablurilor submarine de telecomunicații de la Marea Nordului spre Asia de Nord-Est și în apele din apropierea Statelor Unite.

'Ar fi îngrijorător să aflăm că o țară afectează cablurile de comunicații; cu toate acestea, dată fiind natura clasificată a operațiunilor submarine, nu putem intra în detalii', a declarat purtătorul de cuvânt al US Navy, comandantul William Marks, pentru cotidianul newyorkez.

Luna trecută, SUA au monitorizat îndeaproape nava rusească spion Yantar, care, echipată cu două submersibile de mare adâncime, a navigat de-a lungul coastei estice a SUA spre Cuba, unde unul dintre cabluri ajunge în apropierea bazei navale americane de la Guantanamo, scrie NYT.

Responsabili din marina americană au declarat că nava și submersibilele erau capabile să taie cabluri la adâncimi de kilometri, și, deși aceste cabluri sunt tăiate frecvent, în mod accidental, de ancore de nave sau de fenomene naturale, Pentagonul este îngrijorat că Rusia pare să caute vulnerabilități la adâncimi mult mai mari, unde întreruperile sunt mai dificil de localizat și de reparat, mai scrie NYT. Potrivit cotidianului, prin aceste cabluri se realizează peste 95% din comunicațiile zilnice la nivel mondial și afaceri globale de peste 10 trilioane de dolari. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Între 2016 și 2019, Dragnea a primit cel puțin 10 milioane de euro, la sacoșă, de la un constructor

2 Vela, dezvăluiri incredibile: Am găsit sute de televizoare cu o mie de euro bucata la Jandarmerie, 4 mașini Tu…

3 Mafia Albă / Georgeta Bumbac, fina baronului PSD Felix Stroe, membră în CA-urile a 3 companii de stat și conside…

4 Iluzie optică?

5 Ziarul de Iasi / Primarul unei comune a făcut sex cu două minore, în birou. Fetele erau victime ale unei rețele…

recomandări

Te ia DNA: Valentin Constantin Bretfelean

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tort cu dulceață de căpșuni, lemongrass și cremă fină de branză