SUA: Mii de persoane au ieșit pe străzi în Carolina de Sud pentru a cere ca drapelul confederat să fie coborât

SUA: Mii de persoane au ieșit pe străzi în Carolina de Sud pentru a cere ca drapelul confederat să fie coborât

Mai multe mii de manifestanți s-au adunat sâmbătă în Carolina de Sud pentru a cere retragerea drapelului confederat, simbol controversat al sudului SUA, la trei zile după atacul armat comis de un tânăr alb într-o biserică a comunității de culoare din Charleston, relatează AFP.

Spiritele par să se fi încins și mai mult după ce s-a aflat de existența unui presupus blog al tânărului Dylann Roog, pe care apar fotografii în care acesta arde drapelul federal american și agită drapelul confederat.

Mii de manifestanți s-au adunat sâmbătă în fața parlamentului local din Columbia, capitala statului Carolina de Sud, unde drapelul confederat continuă să fie arborat.

"Coborâți-l!", a scandat mulțimea și "Vom triumfa", un slogan emblematic pentru marșurile pentru drepturile civice ale negrilor din SUA. Potrivit AFP, decizia de a nu mai arbora drapelul confederat este de resortul parlamentului local.

"Nu mai putem tolera" ca drapelul să continue să fie o flamură pentru cei care au "opinii greșite", a declarat avocata și militanta Sarah Leverette, în vârstă de 95 de ani, în aplauzele mulțimii.

Dezbaterea privind drapelul confederat, simbol al mândriei și al moștenirii Sudului pentru susținătorii arborării sale, dar și al rasismului și al teoriei supremației albilor pentru cei care critică inițiativa, a fost relansată în orașul Charleston după atacul criminal de miercuri.

O altă manifestație este prevăzută la Charleston, în organizarea mișcării "Black lives matter".

O petiție națională a adunat peste 370.000 de semnături pe site-ul MoveOn.org, denunțând drapelul confederat ca un "simbol al rebeliunii și al rasismului" și militând pentru "o Americă mai bună".

Președintele Barack Obama, citat de purtătorul său de cuvânt Eric Schultz, a afirmat că "locul drapelului confederat este într-un muzeu".

Mitt Romney, fost candidat republican la Casa Albă, a scris și el pe contul său pe Twitter: "Coborâți drapelul confederat de pe parlamentul din Carolina de Sud. Pentru mulți, este un simbol al urii rasiale. Coborâți-l acum, în semn de omagiu pentru victimele de la Charleston". AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 E oficial! Gata, i-au izolat! 20.000 de soldați ruși sunt înconjurați la Herson! Ar putea fi cel mai mare măcel de după cel de-al Doilea Război Mondia…

2 Ucrainenii l-au aruncat în aer pe Krikulenko, fost deputat de Donețk, cu clubul său de noapte cu tot

3 Soldați ruși „eliberați de viață” după ce rezistența ucraineană le-a livrat plăcinte cu otravă de șobolani

4 ULTIMA ORĂ „Tot comandamentul armatei ruse s-a retras din Herson, s-a mutat pe malul stâng al râului Nipru”

5 Dragnea, gest de interlop. În noaptea nunții fiului său, „încins” de o melodie a lui Salam, a scos ceasul de la mână și i l-a dat manelistului...