SUA trimit 3.000 de militari în țările baltice pentru manevre

SUA trimit 3.000 de militari în țările baltice pentru manevre

SUA au început să desfășoare 3.000 de militari pentru trei luni de manevre în țările baltice în cadrul operațiunii 'Atlantic Resolve', menită să liniștească țările din regiune în privința amenințării reprezentate de Rusia, a declarat luni un purtător de cuvânt al Pentagonului, citat de AFP și Reuters.

Foto: (c) Ints Kalnins / REUTERS

'Aproape 750 de vehicule și echipamente au ajuns cu vaporul la Riga' pentru aceste manevre care vor dura '90 de zile', a precizat col. Steven Warren, purtătorul de cuvânt.

Cei circa 3.000 de membri ai brigăzii de luptă din Divizia a 3-a de infanterie vor ajunge în regiune începând de săptămâna viitoare, precizează Reuters. Col. Steve Warren a menționat că unitatea va prelua responsabilitatea pentru misiunea de instruire a forțelor terestre de la Regimentul 2 de cavalerie al armatei SUA în Europa, care va părăsi zona în martie.

El a adăugat că rotația are loc în cadrul operațiunii 'Atlantic Resolve', menită să demonstreze angajamentul aliaților NATO în contextul agresiunii ruse în Ucraina.

Echipamentele desfășurate sunt tancuri Abrams, vehicule de luptă Bradley și vehicule Humvee, conform informațiilor furnizate la fața locului agenției France Presse de către generalul John O'Connor, însărcinat cu transportul de echipamente.

Din materialul trimis pentru aceste manevre fac parte și elicoptere, a precizat col. Warren. Conform sursei citate, echipamentul ajuns deja la Riga face parte dintr-un set complet de luptă al unei brigăzi regulate de blindate, care include două batalioane de tancuri, două batalioane de vehicule de luptă, artilerie, elicoptere și alte echipamente.

Potrivit unei surse militare americane, echipamentele ar urma să rămână la fața locului după revenirea în țară a soldaților americani care participă la manevre. Oficialii militari americani doresc să mențină în Europa echipament pentru o brigadă completă de luptă, în așa fel încât trupele care participă la rotații în regiune să nu trebuiască să-și aducă și echipamentul. Nu se știe în prezent unde ar urma să fie staționat permanent echipamentul în Europa, notează Reuters.

Operațiunea 'Atlantic Resolve' desemnează toate inițiativele militare ale SUA de după începutul crizei ucrainene în cadrul NATO pentru a liniști țările din regiune în privința amenințării reprezentate de Rusia.

AGERPRES/(AS — autor: Florin Ștefan, editor: Ionuț Mareș)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”