Talibanii afgani condamnă atacul sângeros comis de talibanii pakistanezi la Peshawar

Talibanii afgani condamnă atacul sângeros comis de talibanii pakistanezi la Peshawar

Talibanii afgani, ei înșiși autori ai numeroase atacuri sângeroase, au condamnat miercuri atacul comis de frații lor de arme, talibanii pakistanezi, care s-a soldat cu moartea a 141 de persoane dintre care 132 de copii, subliniind că 'uciderea premeditată a persoanelor nevinovate este contrară principiilor Islamului', relatează France Presse.

Asaltul asupra unei școli frecventate de copii de militari din Peshawar, metropolă din nord-vestul Pakistanului, în apropiere de Afganistan, a fost revendicat de talibanii pakistanezi membri TTP, aflați în luptă începând din 2007 împotriva guvernului de la Islamabad pe care îl acuză că sprijină războiul american 'împotriva terorismului' și de 'insultarea Islamului'.

Acest atac, cel mai sângeros din istoria Pakistanului, a suscitat un val de condamnări în Pakistan, dar și în străinătate, cărora li s-au alăturat talibanii afgani, la rândul lor responsabili de numeroase atentate fatale la adresa unor civili din țară, precum cel de săptămâna trecută împotriva centrului cultural francez de la Kabul. 'Emiratul islamic din Afganistan (numele oficial al talibanilor afgani, n.r.) își exprimă condoleanțele în urma incidentului și îi jelește pe copiii uciși alături de familii', a declarat purtătorul de cuvânt Zabihullah Mujahid într-un comunicat.

'Uciderea premeditată a unor persoane nevinovate, femei și copii este contrară principiilor Islamului', au subliniat talibanii afgani, aliați ocazionali ai talibanilor pakistanezi de-a lungul frontierei, dar care își limitează atacurile pe teritoriul Afganistanului. Rebeliunea afgană susține că ea a 'condamnat întotdeauna omorârea unor copii și civili nevinovați', inclusiv atentatul ce s-a soldat cu 50 de morți luna trecută în timpul unui meci de volei din provincia Paktika (sud-est), frontalieră cu Pakistanul.

Noul președinte afgan Ashraf Ghani, care a mers luna trecută la Islamabad pentru a reface legăturile cu Pakistanul în speranța stabilizării regiunii după retragerea, la sfârșitul lunii, a grosului soldaților NATO, a condamnat ferm atacul din Peshawar. Talibanii pakistanezi au explicat marți că au atacat școala pentru copii de soldați pentru a-i face pe membrii armatei să 'trăiască suferința de a-și vedea o ființă dragă ucisă', suferință prin care au trecut, potrivit lor, combatanții loviți de bombele militarilor.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”