Turcia: Bilanțul dublului atentat de la Ankara a crescut la 102 morți

Turcia: Bilanțul dublului atentat de la Ankara a crescut la 102 morți

Bilanțul dublului atentat sinucigaș care a vizat o manifestație a militanților de stânga și a susținătorilor cauzei kurde din fața gării centrale din Ankara de la 10 octombrie a crescut de la 99 la 102 morți, a anunțat vineri biroul procurorului care se ocupă de această anchetă, relatează AFP și Reuters. Guvernul islamo-conservator a indicat că gruparea jihadistă Statul Islamic este 'suspectul nr. 1' pentru acest atac, cel mai grav comis vreodată pe teritoriul Turciei, a declarat în cursul săptămânii premierul Ahmet Davutoglu.

'După moartea, vineri, a încă unui cetățean, bilanțul victimelor atentatului a crescut la 102 morți', a indicat parchetul într-un comunicat publicat pe site-ul său, precizând că 101 dintre victime au fost identificate.

Biroul procurorului a mai menționat că în total 13 persoane sunt reținute preventiv în cadrul anchetei deschise după dublul atentat.

Arestările efectuate de poliție au vizat atât presupusul anturaj al celor doi kamikaze, cât și mai multe persoane prezentate ca apropiate de rebeli din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) care au schimbat informații pe Twitter privind un atentat cu câteva ore înainte de dubla explozie de la Ankara, potrivit premierului Davutoglu.

Potrivit presei turce, poliția a identificat doi tineri turci originari din orașul Adiyaman ca fiind autorii atacului din Ankara. Unul dintre ei este fratele autorului presupus al unui precedent atentat atribuit jihadiștilor, care s-a soldat cu 34 de morți în orașul Suruc, în apropiere de frontiera siriană.

În ajunul alegerilor legislative anticipate de la 1 noiembrie, atentatul de la Ankara a redeșteptat furia împotriva președintelui Recep Tayyip Erdogan, acuzat de opoziția prokurdă că a neglijat securitatea manifestației vizate de atacul de la 10 octombrie.

Acest scrutin are loc în contextul în care confruntările s-au reluat de trei luni între forțele de securitate turce și PKK în sud-estul majoritar kurd al țării. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren