Turcia/alegeri: Partidul lui Erdogan este pe primul loc, însă ar putea pierde majoritatea absolută în parlament

Turcia/alegeri: Partidul lui Erdogan este pe primul loc, însă ar putea pierde majoritatea absolută în parlament

Conform rezultatelor parțiale ale alegerilor legislative din Turcia, partidul islamo-conservator al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan se situează pe primul loc, însă ar putea să nu mai dețină majoritatea absolută în viitorul parlament, relatează AFP.

După numărarea a 75% din buletine, Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) a obținut 43% din sufragii, fapt ce marchează o evoluție majoră, întrucât începând din anul 2002 această formațiune a obținut majoritatea absolută la toate alegerile.

În schimb, formațiunea kurdă HDP (Partidul Democratic al Poporului) a trecut pragul electoral de 10% și ar putea obține astfel peste 70 de mandate în legislativ.

Cât despre cele două partide de opoziție, Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat) și Partidul Acțiunii Naționaliste (MHP, de dreapta), acestea au obținut circa 24% și respectiv 17% din voturi. Rata participării la urme a fost de 85%.

Dacă aceste cifre se vor menține și după terminarea numărării voturilor, proiectul lui Erdogan de revizuire a Constituției, prin care el dorește să-și sporească atribuțiile, ar putea fi imposibil de pus în practică, pe lângă faptul că șeful statului turc ar urma să fie pus în situația neconvenabilă de a accepta un guvern de coaliție. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...