Turcia/alegeri: Partidul lui Erdogan este pe primul loc, însă ar putea pierde majoritatea absolută în parlament

Turcia/alegeri: Partidul lui Erdogan este pe primul loc, însă ar putea pierde majoritatea absolută în parlament

Conform rezultatelor parțiale ale alegerilor legislative din Turcia, partidul islamo-conservator al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan se situează pe primul loc, însă ar putea să nu mai dețină majoritatea absolută în viitorul parlament, relatează AFP.

După numărarea a 75% din buletine, Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) a obținut 43% din sufragii, fapt ce marchează o evoluție majoră, întrucât începând din anul 2002 această formațiune a obținut majoritatea absolută la toate alegerile.

În schimb, formațiunea kurdă HDP (Partidul Democratic al Poporului) a trecut pragul electoral de 10% și ar putea obține astfel peste 70 de mandate în legislativ.

Cât despre cele două partide de opoziție, Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat) și Partidul Acțiunii Naționaliste (MHP, de dreapta), acestea au obținut circa 24% și respectiv 17% din voturi. Rata participării la urme a fost de 85%.

Dacă aceste cifre se vor menține și după terminarea numărării voturilor, proiectul lui Erdogan de revizuire a Constituției, prin care el dorește să-și sporească atribuțiile, ar putea fi imposibil de pus în practică, pe lângă faptul că șeful statului turc ar urma să fie pus în situația neconvenabilă de a accepta un guvern de coaliție. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Drama Foișor”, o nouă manipulare ordinară? / Directorul pus de Firea, elementul-cheie al regiei

2 A murit una dintre cele mai frumoase femei ale României, la doar 49 de ani

3 CAZ RAR / Curtea de Apel Cluj dispune confiscarea a aproape 2,7 milioane de lei, reprezentând avere nejustifica…

4 Citiți și voi ce spune omul ăsta!

5 Călin Georgescu a demisionat din Clubul de la Roma: Nu doresc să mă iudesc