Ucraina: UE califică drept inacceptabil atacul împotriva unor vehicule blindate ale OSCE

Ucraina: UE califică drept inacceptabil atacul împotriva unor vehicule blindate ale OSCE

UE a calificat luni drept inacceptabil atacul comis duminică asupra unor vehicule blindate utilizate de observatori ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), incendiate la Donețk, fief al separatiștilor proruși în estul Ucrainei, relatează AFP. Incendiul a fost calificat de natură 'criminală' de către OSCE, care îi consideră responsabili de acest act pe 'cei care controlează de facto Donețk', făcând referire în mod clar la autoritățile separatiste din zonă.

'Incendierea unor vehicule ale misiunii de observatori ai OSCE la Donețk este inacceptabilă', a declarat luni un purtător de cuvânt al UE pentru Afaceri Externe.

'Este foarte important ca toate părțile să respecte pe deplin armistițiul', a adăugat el, în timp ce președintele ucrainean Petro Poroșenko a cerut luni consultări de urgență cu țările din așa-numitul format 'Normandia' (Franța, Germania, Rusia) ca urmare a escaladării 'periculoase' a violențelor în estul separatist prorus după luptele declanșate, potrivit Kievului, de rebeli și care au implicat tancuri și artilerie.

Patru persoane, trei civili și un soldat ucrainean, și-au pierdut viața în ultimele 24 de ore , potrivit unor bilanțuri separate anunțate de armata ucraineană și de autoritățile separatiste.

Purtătorul de cuvânt a cerut de asemenea părților beligerante 'să asigure securitatea și libertatea de mișcare a observatorilor OSCE pe întreg teritoriul ucrainean'.

Misiunea de observatori a OSCE 'are un rol crucial în ceea ce privește monitorizarea și verificarea punerii în aplicare a acordurilor de la Minsk', a subliniat el.

Uniunea Europeană a prelungit până în ianuarie 2016 sancțiunile economice decretate vara trecută împotriva Rusiei din cauza sprijinului presupus al Moscovei pentru rebelii separatiști.

'Patru vehicule blindate ale OSCE au fost distruse în cursul nopții de sâmbătă spre duminică într-un incendiu de natură criminală ce a vizat aparent biroul misiunii de monitorizare a OSCE la Donețk', a anunțat organizația într-un mesaj difuzat duminică pe Twitter, fără a face alte precizări. 'Misiunea OSCE condamnă astfel de acțiuni', a menționat sursa citată.

Conflictul din estul Ucrainei dintre forțele Kievului și separatiștii proruși a făcut în cele 16 luni de confruntări peste 6.800 de morți. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”